Τριμελές Εφετείο Αθηνών: Αθώος λόγω αμφιβολιών ο σκηνοθέτης και οι δύο γιοι του

Με την επιφύλαξη της Έδρας λόγω αμφιβολιών, αθωωτική απόφαση άκουσε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του, κατηγορούμενοι σε επεισόδια κατά την εκκένωση κατάληψης, έξω από το σπίτι τους στο Κουκάκι το 2019

Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών, αποφάσισε η Έδρα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, για το σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και τους δύο γιους του, οι οποίοι παραπέμφθηκαν με τις πλημμεληματικές κατηγορίες βία κατά υπαλλήλων, παράνομη βία, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοκατοχή. Είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψη επί της οδού Ματρώζου στο Κουκάκι, το Δεκέμβριο του 2019.

Οι τρεις Εφέτες υιοθέτησαν την Εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί, να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι αφού δεν προέκυψε ότι τέλεσαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Στην αγόρευσή της η Εισαγγελέα Έδρας, αναφέρθηκε σε αντιφάσεις στις καταθέσεις των αστυνομικών σε σχέση με τα όσα είχαν υποστηρίξει προανακριτικά και επικαλέστηκε τις καταθέσεις γειτόνων, οι οποίοι είδαν τους τρεις κατηγορούμενους στο μπαλκόνι του σπιτιού τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας για την εκκένωση της κατάληψης.
«Δεν αφήνει αμφιβολία ότι άλλοι ήταν εκείνοι που έκαναν τα αδικήματα και άλλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο σπίτι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λειτουργός, συμπληρώνοντας ότι «Οι τρεις κατηγορούμενοι με απόλυτη βεβαιότητα δεν τέλεσαν αυτές τις πράξεις. Έγιναν θύματα μιας τυφλής, ωμής και αυθαίρετης αστυνομικής βίας. και χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις για να καλύψουν την παταγώδη αποτυχία της επιχείρησης. Έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα. Προτείνω να απαλλαγούν όχι λόγω αμφιβολιών, αλλά γιατί δεν τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται».

Στην απολογία του- την περασμένη Δευτέρα (06/11)- ο σκηνοθέτη Δημήτρης Ινδαρές ο οποίος παρέστη στην ακροαματική διαδικασία με τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους γιους του, αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της ημέρας, δηλώνοντας ότι το κτίριο δίπλα στο σπίτι του ήταν «εφιάλτης» επειδή δεν το συντηρούσε ο «Ευαγγελισμός» στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το ακίνητο.

«Στις 18 Μάρτιου ξυπνήσαμε από φασαρία, χαμό, ένταση και καπνούς. Ήταν τρομακτική επιχείρηση, είχαν ένα τροχό που τάχα μου δεν έπαιρνε μπροστά για να μπουν από την άλλη πλευρά. Απομάκρυνα το αυτοκίνητο και επιστρέφοντας είδα βροχή από αντικείμενα, επικίνδυνα, αισθανόσουν ότι οι αστυνομικοί κινδυνεύουν. Βγήκαμε μπαλκόνι και ο γιος μου τράβηξε το βίντεο και του λεω, δεν είναι ωραίο αυτό που κάνεις! Μάλιστα, μετά μου είπε «αν με είχες αφήσει να το τραβήξω, θα είχε τελειώσει η εμπλοκή μου«

»Εμφανίστηκε ένας αστυνομικός σαν Ρομποκοπ, με μπογιές και ρωτάω σαν νοικοκύρης, με τη γυναίκα μου με το νυχτικό και τα παιδιά μου φρεσκοξυπνημενα, να μην περάσει ο πόλεμος μέσα στο σπίτι μου. Οι γείτονες από τα απέναντι σπίτια άρχισαν να μου δείχνουν την ταράτσα. Ανεβαίνω να δω, με ακολουθεί ο Φίλιππος, βλέπω αστυνομικούς απειλητικά και λέω «πέρασε κανένας απο δω;». Μου είπαν «κάνε πέρα να περάσουμε», με γράπωσαν με τη βία, φάγαμε το ξύλο της αρκούδας και με κατηγορούν οτι αντιστάθηκα, ότι έβρισα, δεν προλαβα να κάνω τίποτα, ήταν σαν μαύρη θύελλα».

Ενώ και ο έτερος κατηγορούμενος, εκ των γιων του σκηνοθέτη, στην απολογία του, ανέφερε, «Το πρωί 6.30 ώρα με ξυπνάει η μάνα μου. Είδαμε αντικείμενα να εκσφενδονίζονται από ένα άτομο, φορούσε full face και έβριζε. Οι αστυνομικοί είχαν σιδηροτροχό και προσπαθούσαν να μπουν. Πήγε ο πατέρας μου να μετακινήσει το αυτοκίνητο. Χτύπησε το κουδούνι, γύρισε και μας είπε ότι ένας αστυνομικός λουσμένος με μπογιά τον ρώτησε αν μπορεί να περάσει στο κτίριο της κατάληψης. Ο μπαμπάς μου ρώτησε αν υπάρχει εισαγγελέας κι αυτός έφυγε«

»Κάποια στιγμή που ήμουν μέσα στο σπίτι μου λέει η μητέρα μου, πήγαινε πάνω, έχουν ανεβεί ο πατέρας σου με τον αδερφό σου, να δεις τι γίνεται. Φορούσα τα ρούχα της δουλειάς και τις παντόφλες ακόμα. Βλέπω ένα σκηνικό έντασης και λέω «τι κάνετε εδώ;». Ακούω σύλληψη, με ρίξανε κάτω, μου πέρασαν χειροπέδες, μου πίεσαν το κεφάλι με τις μπότες στο δάπεδο, είδα τον 56χρονο πατέρα μου να τρώει κλωτσιά με το πάνω μέρος της μπότας στο κεφάλι. Ήμουν σαστισμένος από τη βία που μας ασκήθηκε. Η μάνα μου έντρομη με το νυχτικό να φωνάζει τι κάνετε; και να φεύγει ένας και να της λέει: «φύγε από εδώ μωρή γιατί θα σε πετάξω κάτω από τη σκάλα. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βαρβαρότητα!» .

Ανακοίνωση μετά την απόφαση, εξέδωσε και ο συνήγορος της οικογένειας του σκηνοθέτη, Θεόδωρος Μαντάς, «Εξαιρετική ικανοποίηση μας προξενεί η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία αθωώθηκε πανηγυρικά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι γιοι του, μετά και την εμπεριστατωμένη και απολύτως τεκμηριωμένη πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών. Από την πρώτη στιγμή δηλώναμε κατηγορηματικά, ότι οι εντολείς μας δεν είχαν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί. Στην ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι υπήρξαν θύματα τυφλής, ωμής και αυθαίρετης αστυνομικής βίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί η παταγώδης αποτυχία μίας αστυνομικής επιχείρησης.

Το Δικαστήριο με τη σημερινή, εξαιρετική κατά περιεχόμενο, απόφασή του απέδειξε για μία ακόμη φορά, ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο του Έλληνα πολίτη απέναντι σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, αποκαθιστώντας τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου».