Τους «πρόδωσαν» τα αποτυπώματα|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Τα δακτυλικά και παλαμικά αποτυπώματα, που ανιχνεύθηκαν από τα συνεργεία της «σήμανσης» στα δεκάδες διαρρηγμένα διαμερίσματα του Λεκανοπεδίου, «καίνε» τα μέλη της πολυμελούς σπείρας Γεωργιανών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

image

Αυτό προκύπτει από τη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Κι αυτό διότι η εμπλοκή των κατηγορουμένων στις περισσότερες από τις 141 υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων που τους αποδίδονται, αποδεικνύεται από την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων τους στον χώρο.
Για παράδειγμα, δακτυλικό αποτύπωμα ενός εκ των 150 κατηγορουμένων, του 28χρονου Irakli Ch., είχε ανιχνευθεί σε διαμέρισμα επί της οδού Καυκάσου στην Κυψέλη, που τον Αύγουστο του 2011 βρέθηκε στο στόχαστρο διαρρηκτών. Αντίστοιχα, δακτυλικά αποτυπώματα από δύο ακόμα κατηγορουμένους ταυτοποιήθηκαν σε διαμέρισμα στην οδό Ωρωπού στο Γαλάτσι, όπου έγινε διάρρηξη τον Δεκέμβριο του 2011.«Από τις αρχές του 2010 οι κατηγορούμενοι συνέστησαν εγκληματική ομάδα και με διαφορετική, κάθε φορά, σύνθεση διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε διαμερίσματα της Αττικής, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.» αναφέρεται στη δικογραφία της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.
Μία μόλις υπόθεση, η άγρια ληστεία εις βάρος ενός 58χρονου τον Δεκέμβριο του 2015 στην πλατεία Ηρώων στη Νέα Σμύρνη, φέρεται να εξιχνιάστηκε μέσω άρσης τηλεφωνικού απορρήτου. Ληστές είχαν, τότε, μπει στο διαμέρισμα με τη βοήθεια δύο οικιακών βοηθών από τη Γεωργία και αφού είχαν δέσει με μονωτική ταινία τον άτυχο άνδρα, είχαν αφαιρέσει από το σπίτι κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα αξίας περίπου 50.000 ευρώ. Από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των δύο γυναικών αποκαλύφθηκε η ανάμειξη στην υπόθεση του 30χρονου Wano M. που κατηγορείται για συμμετοχή στη σπείρα.
Από τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτεται ακόμα ότι η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών συγκρότησε ειδική ομάδα για τη «διακριτική επιτήρηση» των υπόπτων, δίχως πάντως το «εγχείρημα» να στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Οπως επισημαίνεται, οι ύποπτοι διέφευγαν την οπτική επαφή, εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τα οποία κινούνταν, τα μέτρα αντιπαρακολούθησης που λάμβαναν κ.ο.κ.
Παρότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα (ληστείες, κλοπές διαρρήξεις), ουδέποτε είχαν δηλώσει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές την πραγματική διεύθυνση κατοικίας τους ή και τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Δήλωναν Βούλγαροι, παρότι μετά τη σύλληψή τους προέκυψε ότι ήταν υπήκοοι Γεωργίας που είχαν μπει παράτυπα στη χώρα. Τα περισσότερα κλοπιμαία τα τοποθετούσαν σε ειδικές κρύπτες ή τα διοχέτευαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή του Ελαιώνα. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, αργά χθες το βράδυ, των τριάντα συλληφθέντων για την υπόθεση, προφυλακίστηκαν οι τέσσερις από αυτούς.
________
*έντυπη Καθημερινή/ Γιάννης Σουλιώτης