Τουρκία: Ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στα 12χλμ  εστιακο βάθος και επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

O σεισμός σημειώθηκε κοντά στην Κωνσταντινούπολη, 24 χιλιόμετρα νότια της Σηλυβρίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση,  οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, ενώ τα σχολεία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στα 12χλμ  εστιακο βάθος και επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά. Το τουρκικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρεται σε δόνηση μεγέθους 5,7R και έγινε αισθητός (26/06- 13:59)

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε  και από τους σεισμογράφους της Ελλάδας- σύμφωνα με την αυτόματη επίλυση του ΑΠΘ η δόνηση ήταν 5.2R, που εντοπίζεται σε περιοχή 144χλμ. ανατολικά-νοτιανατολικά της Ορεστιάδας Η περιοχή- όπως σημειώνεται στην επιστημονική κοινότητα- ήταν υπό την επίβελεψη των Σεισμολόγων για επικείμενο σεισμό. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μελέτη που είχε ποσοτικοποιήσει την παραμόρφωση στον πυθμένα της θάλασσας του Μαρμαρά η οποία έδειξε σημαντική αλοίωση τα τελευταία χρόνια, και η εκτόνωση -από τους επιστήμονες είχε προβλεφθεί ως αναμενόμενη (σχ. σημείο KB πορτοκαλί απεικόνιση στο σημείο που παρατηρείται το κενο, το επίκεντρο του σεισμού).

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ_ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ_ΜΑΡΜΑΡΑ