Το who is who των καταληψιών της Πρυτανείας. Από τους 49συλληφθέντες, μόλις τρεις ήταν φοιτητές.

Από τα 49 άτομα που συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι 43 δεν ήταν φοιτητές, όπως διαπιστώθηκε στην εξακρίβωση στοιχείων τους, κατά την προσαγωγή τους στην Κρατική Ασφάλεια.

Οι δύο 49χρονοι Β.Σ. και Δ.Σ., παλιοί σύντροφοι του Νίκου Μαζιώτη και μετέπειτα μελών του Επαναστατικού Αγώνα, ο 37χρονος αντιεξουσιαστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης, συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα, στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά -ο ίδιος ωστόσο αρνείται την εμπλοκή του- και άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, σύμφωνα με Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αποτελούν τους «οδηγητές» για τα επεισόδια και οι καταλήψεις, που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από τους 49 συνολικά συλληφθέντες,-41 Έλληνες και 8 αλλοδαποί- κατά τη διάρκεια των 19 ημερών της κατάληψης στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την εξακρίβωση στοιχείων τους, προέκυψε για τους 43 ότι δεν ανήκουν στην Πανεπιστημαική κοινότητα.

Στις 30 Μαρτίου 2015 συνελήφθησαν τρία άτομα, στις 31 Μαρτίου εφτά επιπλέον, στις 13 Απριλίου 15 άτομα, από τα οποία οι 5 αλλοδαποί (μεταξύ των οποίων ένας υπήκοος Πολωνίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών), στις 14 Απριλίου συνελήφθησαν 6 άτομα, στις 17 Απριλίου συνελήφθησαν 4 γυναίκες και χθες ακόμα 14 άτομα.

Η «γενιά» του ’95

Οι δύο 49άχρονοι, προσδιορίζονται από Αστυνομικές πηγές, ως φυσιογνωμίες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ο Β.Σ. στο παρελθόν, υπήρξε “συνοδοιπόρος” του Νίκου Μαζιώτη. Μαζί και με την καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, και τον νεκρό βιολόγο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Λάμπρο Φούντα, είχαν συλληφθεί και ήταν μεταξύ των 394 στην πρώτη Αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο, το 1995. Το Μάρτιο του 2007 είχε συλληφθεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κατηγορούμενος για επίθεση με μολότοφ κατά Αστυνομικών. Είχε εκτήσει ποινή φυλάκισης, ξεσηκώνοντας κινητοποιήσεις “αλληλεγγύης του χώρου” για την απελευθέρωσή του.

Ο έτερος 49άχρονος- Δ.Σ., ήταν μεταξύ των καταληψιών του Πολυτεχνείου το 1995-, ενώ προσδιορίζεται από Αστυνομικές πηγές στέλεχος της κατάληψης «Λέλα Καραγιάννη» στη Κυψέλη. Το 2007 είχε πρωταγωνιστήσει, στις καταδρομικές κινητοποιήσεις κατά του καζίνο της Πάρνηθας.

Μεταξύ των συλληφθέντων, στο κτίριο της Πρυτανείας κι ο 19άχρονος Η.Κ, ξάδερφος αντιεξουσιαστή των Εξαρχείων με ενεργό “δράση” σε καταδρομικές επιθέσεις και ηγετική συμμετοχή σε κατάληψη. Ο 19χρονος είχε συλληφθεί (13/04), μαζί με την 20χρονη φίλη του, έξω από την Πρυτανεία, αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες στην κατάληψη, σύμφωνα με τους Αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι περισσότεροι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για αδικήματα που σχετίζονται με καταλήψεις και επεισόδια.

Υπό επιτήρηση βρίσκονται τα κτίρια της ΑΣΟΕΕ, του Πολυτεχνείου και της Νομικής Σχολής, ενώ οι βάρδιες της ομάδας Δέλτα, είχε επεκταθεί .

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport