Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Σύμφωνα με πόρισμά που παρέδωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, ο πρώην υπουργός υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χτυπημένος από την προπέλα σκάφους

Βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα από προπέλα σκάφους, εντόπισε στο σώμα του Σήφη  Βαλυράκη, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, o 77χρονος πρώην υπουργός, σε συνέχεια του σοβαρού τραυματισμού του, έχασε τις αισθήσεις του με συνεπακόλουθο τον πνιγμό, χωρίς να έχουν προκύψει ευρήματα για καρδιακό επεισόδιο.

Για τις συνθήκες του δυστυχήματος και πώς βρέθηκε στη θάλασσα ο πρώην Υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εξετάζεται, σύμφωνα με τους Λιμενικούς, πώς γλίστρησε από το σκάφος του, έπεσε στο νερό ενώ η μηχανή του ήταν στο πρόσω, δηλαδή σε λειτουργία. Ενω ενα λογικοφανές σενάριο εκτιμά ότι ο Σήφης Βαλυράκης, δεν πρέπει να φορούσε το “Quick Stop”, το βραχιολάκι με καλώδιο που φοριέται στον καρπό και είναι συνδεδεμένο με το κλειδί της μηχανής, η οποία σβήνει αυτόματα σε περίπτωση που ο χειριστής χάσει επαφή με το πηδάλιο μέσα στο πλωτό μέσο.
Ο Πέτρος Μλιγγας, ένας από τους ψαράδες που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού του πρώην υπουργού, φέρεται να έχει καταθέσει, ότι βγήκε από το λιμάνι περίπου στις 18.20 όταν τον ειδοποίησε το Λιμενικό προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες. Πέντε λεπτά αργότερα τον ειδοποίησε ο αδερφός του ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή με άλλο σκάφος, ότι βρήκε την βάρκα. Ο ψαράς εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο Σήφης Βαλυράκης δεν χτυπήθηκε από την προπέλα του φουσκωτού σκάφους του, αλλά ίσως να ζαλίστηκε και να έπεσε στη θάλασσα. «Δεν μπορούσα να δω αν είναι χτυπημένος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εκδοχή ότι χτύπησε από προπέλα, ήταν γνώστης» συμπλήρωσε.

Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι ψαράδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του πρώην υπουργό δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν, ενώ το πτώμα του εντοπίσθηκε από άνδρες του Λιμενικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό εξετάζει δύο μαρτυρίες από αυτόπτες.
Ολα τα σενάρια θα εξεταστούν και απο πραγματογνώμονες που θα ορίσει η οικογένεια του πρώην Υπουργού, ενώ την έρευνα έχει αναλάβει το Λιμενικό.