Το περιθώριο ασφάλειας σε ακούσια χορήγηση υπερδοσολογίας κεταμίνης- Η ποσότητα στις εξετάσεις της Τζωρτζίνα, αντιστοιχεί σε μιάμιση νοσοκομειακή αμπούλα

Με τους τεχνικούς συμβούλους και εν αναμονή του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών, Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογριά, να αναζητούν απαντήσεις στα αίτια και το μηχανισμό θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, η κύρια Ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την ανάλυση στις φαρμακοκινητικές ιδιότητες της κεταμίνης, όπως επισημαίνουν στο NantiaReport.gr επιστήμονες του χώρου της υγείας, στην επίσημη βιβλιογραφία της φαρμακολογίας, οι συγκεντρώσεις κεταμίνης στο πλάσμα είναι περίπου 1,8mg/ml έως 2,0mg/ml σε πέντε λεπτά μετά από ενδοφλέβια χορήγηση βλωμού δόσης 2mg/kg και περίπου 1,7mg/ml έως 2,2mg/ml σε δεκαπέντε λεπτά μετά από ενδομϋική ένεση δόσης 6mg/kg σε ενήλικες και παιδιά. Η νοσοκομειακή κεταμίνη διατίθεται σε ένεση 50mg/ml.

Η κεταμινη ως ουσία, αναφέρεται και στο φύλλο οδηγιών του σκευάσματος, έχει μεγάλο περιθώριο ασφάλειας αρκετές περιπτώσεις ακούσιας χορήγησης υπερβολικής δόσης κεταμίνης- έως και δέκα φορές από αυτή που συνήθως, απαιτείται- έχουν ακολουθηθεί από παρατεταμένη αλλά πλήρη ανάρρωση.

Λαμβάνεται υπόψη ότι ο ορός που ρέει από το αίμα προς τους ιστούς μπορεί να περιείχε και μικρότερη δόση, με δεδομένο ότι ο υπολογισμός είναι μια πολύπλοκη αντιστοίχιση αναφορικά με τη χορηγούμενη ποσότητα, δεν μπορεί να έχει υπερβεί την εκτίμηση της μιάμιση νοσοκομειακή αμπούλα. Από την ανάλυση τοξικολογίας στο εργαστήριο του ΑΠΘ, στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας, εντοπίσθηκε ποσότητα 6,5mg/ml χορηγήθηκαν δηλαδή 132mg/ml.

Η χορηγούμενη ποσότητα κεταμίνης όπως αυτή εντοπίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις χαλάρωσε τον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές της Τζωρτζίνας κάμπτοντας ουσιαστικά την οποία αντίσταση της. Όπως αποτυπώνεται και στη βιβλιογραφία, υποξία μεγάλης διάρκειας – πάνω από 40 λεπτά- μπορεί να προκληθεί είτε από ουσία που προκαλεί καταστολή ή από προοδευτική κάμψη της καρδιάς, ή παρενέργεια φαρμάκου που προκαλεί φλεβοαποφρακτική ηπατοπάθεια.