Το νέο … «Δεν Πληρώνω» στα πρόστιμα παράβασης των μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού

Το νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω» περιλαμβάνει τα πρόστιμα παράβασης των μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού, με τους καταστηματάρχες και τους πολίτες να προσφεύγουν σε ενστάσεις και στα Διοικητικά Δικαστήρια, προκειμένου να κριθούν βάσιμες οι αντιρρήσεις που εκφράζουν

Το 56% των υπευθύνων εστιατορίων, νυκτερινών κέντρων και άλλων επιχειρήσεων στις οποίες είχαν καταγραφεί παραβάσεις σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν έχει πληρώσει από τον Μάιο πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής». Ενώ σε ποσοστό 40% έχει καταφύγει στις αρμόδιες επιτροπές αντιρρήσεων των ελεγκτικών μηχανισμών ή σε διοικητικά δικαστήρια για να μην πληρώσουν τα υψηλά πρόστιμα, με μόλις για έναν στους τρεις να θεωρούνται βάσιμες οι αντιρρήσεις που εκφράζουν .

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα αρμόδια γραφεία της ΓΑΔΑ, κατακλύζονται από “ενστάσεις”, τουλάχιστον του 50-60% των πολιτών, στους οποίους επιδίδονται τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας (περίπου 700 καθημερινά με πρόστιμο €300) και άσκοπες μετακινήσεις. Σύμφωνα με Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ως αιτιολογία για τη μη χρήση μάσκας επικαλούνται την “απόφραξη αεροφόρων οδών” που εμφανίζεται – όπως λένε- σαν μια.. πάθηση που έχει αποκτήσει ξαφνικά τεράστιες διαστάσεις στη χώρα. Παράλληλα, με διασταυρώσεις από τα στελέχη της Αστυνομίας, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 5-10% των πολιτών είχε καταβάλει τα πρόστιμα που είχε δεχθεί για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Στην τελευταία καταγραφή από το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας από την 1η Ιουλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου έγιναν συνολικά 530.000 έλεγχοι για τυχόν παραβάσεις των υγειονομικών μέτρων και έχουν επιβληθεί 21.800 πρόστιμα (ποσοστό παραβάσεων 4%) εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη μη χρήση μάσκας, τη μη τήρηση των αποστάσεων και τις μετακινήσεις. Το ύψος του ποσού από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχονται σε περίπου €9.400.000, ωστόσο αν συνυπολογιστούν οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τις αρχές Μαρτίου, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να υπολογιστούν προσαυξημένοι κατά 70-80% και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί προσεγγίζουν τα €17-18 εκατομμύρια .