Το… ματ της Αντιτρομοκρατικής

Οι κινήσεις ενός γκρι Skoda που ανήκει σε εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οι μεταμεσονύκτιες επισκέψεις ενός από τους συλληφθέντες στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, συνοδεία φίλης του, και οι κηλίδες αίματος έξω από το σπίτι του συγκατηγορουμένου του, στον Χολαργό, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις άγνωστες πτυχές των ερευνών που οδήγησαν στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ενεπλάκη στην έρευνα την επομένη της ληστείας στο κατάστημα ΟΠΑΠ στον Χολαργό (21 Οκτωβρίου). Τότε, ενημερώθηκε ότι ο ένας από τους δράστες, που είχε κατά λάθος τραυματιστεί στο πόδι από το όπλο του συνεργού του, ήταν ο 46χρονος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, γνωστός στην Αντιτρομοκρατική ήδη από το 2011 για διασυνδέσεις με μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Τα στελέχη της υπηρεσίας εξέτασαν το βίντεο της ληστείας και, συνεκτιμώντας στοιχεία όπως ο σωματότυπος και ο τρόπος περπατήματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνεργός του Χατζηβασιλειάδη ήταν πιθανότατα ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, γνωστός και αυτός στην Αντιτρομοκρατική τουλάχιστον από το 2010 μετά τη σύλληψή του για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Οι υποψίες μάλιστα των αστυνομικών ενισχύθηκαν καθώς από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σπίτι του διαπιστώθηκε ότι λίγη ώρα πριν από τη ληστεία στάθμευσε εκεί το αυτοκίνητό του, το οποίο επέστρεψε να πάρει λίγη ώρα μετά τα γεγονότα στο πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Χολαργό.

Βλέποντας στο βίντεο ότι ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης βγαίνοντας από το πρακτορείο τραυματίστηκε από τη σφαίρα του καλάσνικοφ, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έκαναν μεθοδική έρευνα σε νοσοκομεία και διανυκτερεύοντα φαρμακεία στα βόρεια προάστια. Συλλέγοντας εκ νέου υλικό από κάμερες ασφαλείας, διαπίστωσαν ότι μετά τη μία τα ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου ένα γκρι Skoda Fabia πήγε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Το αυτοκίνητο ανήκει σε γνωστή εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι πίσω από το τιμόνι καθόταν μια υπάλληλος της εταιρείας, που διατηρεί φιλική σχέση με τον Βαγγέλη Σταθόπουλο, ενώ ο 41χρονος καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Οι δυο τους επισκέφθηκαν μια γιατρό του νοσοκομείου, από την οποία ζήτησαν και πήραν υλικά για παροχή πρώτων βοηθειών λέγοντάς της ότι κάποιο κοντινό τους πρόσωπο είχε τραυματιστεί σε τροχαίο. Στη συνέχεια η γυναίκα (δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων) και ο Σταθόπουλος αγόρασαν ισχυρό αντιβιοτικό από διανυκτερεύον φαρμακείο στο Χαλάνδρι. Κάποιες ώρες αργότερα το Skoda εντοπίστηκε να επιστρέφει στο νοσοκομείο. Απ’ αυτό αποβιβάστηκε ένας άνδρας με τραύμα στο αριστερό πόδι, ο οποίος περπατούσε με πατερίτσες. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν κηλίδες αίματος που ανήκουν στον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη.

Η γιατρός πάντως αρνήθηκε ότι περιέθαλψε τον τραυματία. Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας ο Βαγγέλης Σταθόπουλος και ο τρίτος κατηγορούμενος για την υπόθεση, Διονύσης Μπάκας, πήγαν με το αυτοκίνητο του τελευταίου στην Κυψέλη και φόρτωσαν σε σακίδια τον οπλισμό της οργάνωσης. Τον μετέφεραν στο σπίτι του Μπάκα στον Χολαργό, όπου και βρέθηκε, ενώ καθάρισαν με πιεστικό μηχάνημα και χλωρίνη τη «γιάφκα» για να εξαφανίσουν ίχνη τους. Το σπίτι στην Κυψέλη είχε μισθώσει πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια ο Χατζηβασιλειάδης. Οι αστυνομικοί στοχοποίησαν το διαμέρισμα του Μπάκα στον Χολαργό, που σημειωτέον βρίσκεται δίπλα στο ληστευθέν πρακτορείο ΟΠΑΠ, ακολουθώντας τις κηλίδες αίματος από το σημείο τραυματισμού του Χατζηβασιλειάδη. Επιπλέον όμως, γνώριζαν και ότι οι δύο άνδρες είχαν φιλική σχέση. Το προανακριτικό υλικό τέθηκε υπόψη του ανακριτή ο οποίος εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά των τριών. Τα δύο από αυτά κατά των Σταθόπουλου και Μπάκα εκτελέστηκαν, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να αναζητεί τα ίχνη του Χατζηβασιλειάδη. Ο συγκεκριμένος ήταν τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο του αστυνομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα στα τέλη Αυγούστου είχε γίνει έρευνα στο σπίτι του, στο περιθώριο επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Gare στην Καλλιδρομίου.

Η εκκένωση είχε γίνει κατόπιν εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο 46χρονος φέρεται να είχε ρόλο διαχειριστή στην κατάληψη. Με τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στον Χολαργό, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι οι διωκόμενοι θα πραγματοποιούσαν το αμέσως επόμενο διάστημα ένα ισχυρό χτύπημα, ενδεχομένως εναντίον αστυνομικού στόχου. Πιθανή χρήση εκρηκτικών μάλιστα θα συνιστούσε επιχειρησιακή αναβάθμιση της ομάδας, που από το 2014 μέχρι σήμερα είχε πραγματοποιήσει τέσσερις επιθέσεις με καλάσνικοφ και μία με χειροβομβίδα κατά αστυνομικών και διπλωματικών στόχων.

______________________

* του Γιάννη Σουλιώτη, Έντυπη Καθημερινή