Την ώρα λήψης της εκόνας στο Σύνταγμα “δείχνει” το πρόγραμμα πτήσης του ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ

Το σχέδιο πτήσης του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ “δειχνει” την ώρα που αποτυπώθηκε η εικονα “συμμετοχής” στο παλλαϊκό Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη πλατεία Συντάγματος .

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη συμμετοχή στο παλλαϊκό Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα, απέδιδε σε 140.000πολιτων την προσέλευση. Τα δυσμενή επικριτικά σχόλια σε βάρος της “εκτίμησης” από την ΕΛ.ΑΣ κατέκλυσαν τους λογαριασμούς της ΕΛ.ΑΣ στα κοινωνικά δίκτυα .

Σχεδόν δύο ώρες αργότερα η δημοσιοποίηση της επεξεργασμένης εικόνας από το ελικόπτερο όπως διακινήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ στο YouTube, προς ενίσχυση της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ έρχεται να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί .

Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές του Nantiareport.gr η λήψη του βιντεοληπτικού υλικού αποτυπώθηκε περίπου στις 12.30 (04/01) οπότε και η τελευταία αναφορά στο ΚΕΠΙΧ  από το ελικοπτερο για το Συλλαλητήριο. Σύμφωνα με έγκυρη Αστυνομική πηγη, ο αριθμος των 140.000 διαδηλωτών καταγραφεται, σχεδόν μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης -σύμφωνα με τους διοργανωτές το Συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί για τις 14.00 (04/02) με σημείο συνάντησης την πλατεία Συντάγματος .

Το βιντεοληπτικο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα είχε υποστεί επεξεργασία στην ψηφιακή ένδειξη για την ωρα, ενέργεια που επιτρέπει πολλαπλές “ερμηνείες ” ως προς την επιλογή και τα κίνητρα όσο και για τους εντολείς. Επισημαίνεται ότι όσες φορές έχει δημοσιοποιηθεί σχετικό βιντεοληπτικό υλικό από την ΕΛΑΣ αναφορικά με ψηφιακή αποτύπωση, σε εκδηλώσεις με πολυαριθμη συγκέντρωση κόσμου, δεν παρεμβαίνει στις ψηφιοποιήσεις καθώς το υλικό αποτελεί πειστήριο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης του Nantiareport.gr, η τελευταία λήψη βιντεοληπτικού υλικού όπως καταγράφεται από το ελικόπτερο, αποτυπώνεται στο σχέδιο πτήσης που έχει υποβληθεί. Στο πλήρωμα του ελικοπτερου της ΕΛ.ΑΣ που διατέθηκε στην περιοχή του Συντάγματος στη συνέχεια δόθηκε εντολή στους πιλότους (περίπου 13.00 -04/02) να μεταβεί  στην περιοχή του γηπέδου Καραϊσκάκη προκειμένου στο ΚΕΠΙΧ να έχουν εικόνα πριν την έναρξη του (“επίφοβου”) ντέρμπι ΟΣΦΠ ΑΕΚ. Όπως επισημαίνεται στο Nantiareport.gr, για τα επεισόδια υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής  και μελών του “χωρου” από την αντιφασιστική (04/02-15.00)- με τη σύλληψη μελους της Χρυσής Αυγής- το ΚΕΠΙΧ είχε ενημέρωση ασυρμαματικά  απο τις Δυνάμεις της ΔΑΕΑ/ ΥΑΤ που είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο των Προπυλαίων και δεν υπήρχε εναέρια εικόνα των συμπλοκών .

Σύμφωνα με την εκδοχή του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η ημερομηνία στην κάμερα εγγραφής είχε εσφαλμένη ένδειξη-1η Ιανουαρίου και προκειμένου να μην υπάρχει “παρερμηνεία” αποφασίστηκε η απόκρυψη της ημερομηνίας και ώρας. Ωστόσο πηγές του Nantiareport.gr επισημαίνουν ότι, τα συστήματα των monitoring cameras αστυνομικών και των στρατιωτικών ελικοπτέρων δεν επιδέχονται ρύθμιση ημερομηνίας και ώρας καθώς γίνεται αυτόματα online και το σύστημα δεν επιτρέπει την χειροκίνητη αλλοίωση της ώρας (timestamp) ως επίσημο ντοκουμέντο καταγραφής με νομικές διαστάσεις.
Η κάμερα που διαθέτουν τα ελικόπτερς της ΕΛΑΣ συγχρονίζονται απο δορυφόρο για την αναφορά ώρας και δεδομενα της Europol με έγγραφη σε GMT .