Με τη συμμετοχή Ελλήνων Αστυνομικών, το Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών στο Παρίσι

Στις εργασίες του Συνέδριου ΛΟΑΔ Αστυνομικών και στο ParisPride2018, με τη συμμετοχή 200 Αστυνομικών από 17 χώρες της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και του Καναδά συμμετείχαν Έλληνες Αστυνομικοί της ΔΑΔΑ

8th European LGBT Police Association Conference.
Paris 26-30 June 2018.

Μέλη της Δράσης Αστυνομικών και του Τμήματος ‘LGBT Police Action’ πήραν μέρος στις εργασίες του Συνέδριου, καθώς και στο ParisPride2018, στα οποία συμμετείχαν 200 Αστυνομικοί από 17 χώρες της Ευρώπης, οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς.

Το Συνέδριο άνοιξε με τελετή στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Παρισιού, παρουσία της Δημάρχου και της Ηγεσίας της Γαλλικής Αστυνομίας.

Τις επόμενες μέρες εμπειρογνώμονες, επιστήμονες αλλά και Αξιωματικοί της Αστυνομίας μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν ζητήματα προαγωγής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ ατόμων, την προάσπισή τους απέναντι σε Διακρίσεις και Ρατσιστικά Εγκλήματα Μίσους, καθώς και σε ζητήματα Ομοφοβίας εις βάρος Αστυνομικών, αλλά και γενικότερα της ΛΟΑΔ κοινότητας, με σκοπό να απαληφθούν τα Στερεότυπα και οι Προκαταλήψεις σε βάρος των ΛΟΑΔ ατόμων και φυσικά και των Αστυνομικών.

Στιγμές συγκίνησης ζήσαμε με τις ομιλίες τρανς Αστυνομικών που μας εξιστόρησαν τα βιώματα τους, καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως Διεμφυλικοί Αστυνομικοί. Η παρουσία 8 τρανς Αστυνομικών ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ορατότητα και τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

Το Συνέδριο έκλεισε με μια υπέροχη τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου, παρουσία εκπροσώπων της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας, καθώς και απόμαχους στρατιωτικούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τις ιαχές της στρατιωτικής μπάντας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σπουδαίες στιγμές Υπερηφάνειας και Μνήμης.

Το ίδιο βράδυ με πανοραμική θέα της πόλης, παρουσία όλων των συμμετεχόντων έγινε η τελετή λήξης με μία εξαιρετική γιορτή. Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ζήσαμε μια αναπάντεχα συγκινητική στιγμή, όταν Ισπανός Αστυνομικός από τα Κανάρια Νησιά έκανε πρόταση γάμου ενώπιον όλων στο σύντροφό του, δίνοντας έτσι το στίγμα της πραγματικής ισότητας των ΛΟΑΔ ατόμων.

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων στης παρέλαση Υπερηφάνειας του ParisPride2018, όπου η κάθε χώρα με τη σημαία της παρέλασε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης δίνοντας έτσι το στίγμα μιας Αστυνομίας ανοιχτής στους ΛΟΑΔ ανθρώπους και ένα επαγγελματικό και σύγχρονο προφίλ της Αστυνομίας στην προσπάθεια τους για Ίσα Δικαιώματα.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνέδριου έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΔ Αστυνομικών, όπου μεταξύ άλλων ελήφθησαν δύο σημαντικές αποφάσεις. Πρώτον, μετά από αίτησή της, η Φιλανδία έγινε επίσημα αποδεκτή ως το 17ο μέλος της EGPA και δεύτερον, μετά από τις προτάσεις που κατέθεσαν η Αγγλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, με ψηφοφορία των εκπροσώπων των χωρών μελών της Γενικής Συνέλευσης της EGPA, αποφασίστηκε η διοργάνωση του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ΛΟΑΔ Αστυνομικών να το διοργανώσει η Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με το EuroPride2020.

Να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ Θάνο πρόεδρο του ThessalonikiPride και τον ΓΑΝΙΤΗ Δημητρίο Project Manager του Thessaloniki Convention Bureau, οι οποίοι συνέλαβαν καθοριστικά στην επιτυχία αυτή, με την απόλυτη υποστήριξή τους στην πρόταση της Ελλάδας. Επίσης, σε όλους όσοι δήλωσαν την στήριξή τους στη πρόταση μας με την προσδοκία για περαιτέρω έμπρακτη υποστήριξη του Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Δράση Αστυνομικών είναι περήφανη για τη συμμετοχή της σε τέτοιου μεγέθους και υψηλού κύρους Συνέδρια και καταφέρνει έτσι να στέκεται επάξια ενώπιον όλων των Αστυνομικών Οργανισμών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΔ Αστυνομικών, αναδεικνύοντας ένα σύγχρονο και επαγγελματικό προφίλ της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις προάσπισής τους απέναντι στις Διακρίσεις και το Ρατσισμό.

Η συνάντησή μας ανανεώθηκε για τον Ιούνιο του 2019, όπου θα λάβει χώρα το 2ο Παγκοσμίο Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών στο Καναδά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αστυνομικών πάνω από 30 χώρες του πλανήτη.

“Sharing a vision of LGBT equality, inclusion and protection across the police forces of Europe”.
European LGBT Police Association.