Σαφάρι εντοπισμού ενστόλων με παράνομη εργασία. Εργάζονται «πόρτα» σε νυχτερινά καταστήματα, ως ταξιτζήδες, ντελιβεράδες ή σερβιτόροι.
Ο αστυνομικός-συνοδός ασφαλείας κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης, ο αστυνομικός-οδηγός υψηλόβαθμου αξιωματικού της αστυνομίας και ένας ακόμη αστυνομικός που υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, είχαν κατηγορηθεί από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επειδή προσέφεραν ιδιωτικές… υπερωρίες προστασίας στο πλευρό γνωστού κοσμηματοπώλη. Συνόδευαν τον επιχειρηματία και φυλούσαν τα καταστήματα και την οικία του. Τους κατήγγειλε «σεκιουριτάς» που του πήραν τη δουλειά.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, που καταγράφεται πριν από περίπου δύο μήνες, ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε, αντιθέτως δεν έγινε το ίδιο σχετικά πρόσφατα, για δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που φυλούσαν το σπίτι γνωστού μεγαλοξενοδόχου, μιας αστυφυλακίνας που έκανε δημόσιες σχέσεις και διοργάνωνε πάρτι σε γνωστό κλαμπ στο Γκάζι και κάποιων ακόμη ένστολων που εργάζονταν «πόρτα» σε νυχτερινά καταστήματα, ταξιτζήδες, ντελιβεράδες ή σερβιτόροι.
Καταγγελίες «ανταγωνιστών»
Παρότι δεν τηρούνται τα ίδια μέτρα και σταθμά στη δημοσιοποίηση των υποθέσεων, αν και υπάρχουν ενστάσεις αν θα πρέπει να γίνεται συνολικά, η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας, οι «κουτσουρεμένοι» μισθοί, έχουν εύλογα κοινωνική αντανάκλαση και στους ένστολους, με όλο και περισσότερους να απασχολούνται παράνομα σε διάφορες δραστηριότητες προκειμένου να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. «Προσπαθούν να δουλέψουν όπου μπορούν για να ανταπεξέρθουν στην οικονομική κρίση όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας.
Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των παρανομούντων αλλά αυτός των ελέγχων εντοπισμού τους. Οι περισσότεροι αστυνομικοί που κάνουν «διπλή» δουλειά, συνήθως καταγγέλλονται από σεκουριτάδες, υπεύθυνους εταιρειών φύλαξης και ασφάλειας, δημοσιοσχεσίτες κλαμπ, ταξιτζήδες, σερβιτόρους και άλλους υπαλλήλους επιχειρήσεων, που έχασαν τη δουλειά τους, το «έργο», από τους ένστολους.
«Δεν έχουν σύμβαση»
Αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η σύλληψη αστυνομικών που εργάζονται σε δεύτερες δουλειές, είναι μια ατέρμονη διαδικασία ιδίως αυτή την περίοδο, χωρίς καμία ουσία. Οι περισσότεροι ένστολοι απαλλάσσονται στα ποινικά δικαστήρια καθώς δεν προκύπτει οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας με τον φερόμενο εργοδότη τους, ενώ και στα πειθαρχικά συμβούλια του Σώματος αποδίδονται μικρές ποινές, συνήθως χρηματικές, από τη στιγμή που έχουν απαλλακτικές αποφάσεις στο ποινικό σκέλος. Ουσιαστικά δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες από τη στιγμή που ο «εργοδότης» δεν καταγγέλλει ότι έχει εργαζόμενο τον ένστολο, γιατί αν το κάνει θα κατηγορηθεί και εκείνος ότι έχει παράνομο εργαζόμενο αντιμετωπίζοντας μεγάλες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως αν κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση του φαινομένου «δεύτερης εργασίας» του ένστολου, τότε το αδίκημα πρέπει να γίνει μόνο πειθαρχικό και έτσι να αντιμετωπίζεται σε επίπεδο ποινών.
Πυροβόλησαν ένστολο «πορτιέρη»;
Σε «δεύτερη δουλειά» απέδωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., την υπόθεση πυροβολισμού εναντίον 32χρονου Ειδικού Φρουρού, που καταγράφηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016, στον πεζόδρομο της οδού Βουτάδων στο Γκάζι, και συγκεκριμένα στην «πόρτα» που φαίνεται να είχε ρίξει σε προγενέστερο χρόνο σε μέλος ομάδας μπράβων.
«Είσαι ο Βαγγέλης;» είχε ρωτήσει ο άγνωστος άνδρας τον 32χρονο ειδικό φρουρό, ο οποίος περπατούσε στην οδό Βουτάδων 50 στα Πετράλωνα. Όταν έλαβε καταφατική απάντηση έβγαλε ένα πιστόλι και τον πυροβόλησε στον αριστερό μηρό. Ο αστυνομικός υπηρετούσε σε Αστυνομικό Τμήμα της Βορειοανατολικής Αττικής, και βρισκόταν σε γονική άδεια, καθώς πρόσφατα είχε γίνει πατέρας. Και σε αυτή την περίπτωση αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνούσαν τις συνθήκες παρουσίας του αστυνομικού εκεί και ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως εργαζόταν ως πορτιέρης σε κατάστημα της περιοχής, χωρίς όμως να μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Ο ίδιος φαίνεται να υποστήριξε ότι είχε πάει να πιει ένα ποτό στο μαγαζί ενός φίλου του, όπως συνήθιζε να κάνει.
Μετά από αυτό το περιστατικό ξεκίνησε ένα σαφάρι των «αδιάφθορων» για τον εντοπισμό ένστολων που έχουν δεύτερη παράνομη εργασία. Σχεδόν άμεσα είχαν συλλάβει μία 25χρονη αστυφυλακίνα που 2-3 φορές την εβδομάδα εργαζόταν σε γνωστό κλαμπ της οδού Περσεφόνης στο Γκάζι, στις δημόσιες σχέσεις του καταστήματος και στην διοργάνωση εκδηλώσεων. Μαζί της είχαν συλληφθεί ο ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος του κλαμπ.
Φύλαγαν τον ξενοδόχο
Πρόσφατα συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., γιατί φυλούσαν το πολυτελές σπίτι γνωστού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
Οι δύο αστυφύλακες κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για «ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων, παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών και για άσκηση επαγγέλματος παρά τη θέση τους ως αστυνομικοί», όπως συνηθίζεται για τους ένστολους με «δεύτερη δουλειά». Μαζί τους κατηγορείται και ένας λιμενικός (αρχικελευστής), ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο λιμενικός ήταν ο συντονιστής της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε επιχειρηματίες.
Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων δέχθηκαν σχετικές καταγγελίες, τις οποίες επιβεβαίωσαν όταν πήγαν στη βίλλα των βορείων προαστίων, εντοπίζοντας έξω από αυτή τους δύο αστυνομικούς. Όπως διαπιστώθηκε, κομβικό ρόλο διαδραμάτιζε ο αρχικελευστής του Λιμενικού ο οποίος ήταν εκείνος ο οποίος και συντόνιζε τις βάρδιες, όπως υποστηρίζουν οι «αδιάφθοροι». Οι δυο αστυφύλακες μετά τη σύλληψή τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία.
_________
*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου