ΘΣΝ: Πέντε νέα στελέχη στην ΕΚΑΜ |ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών. Ή αλλιώς η δουλειά των αντρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΚΑΜ_ΘΣΝ
Είναι οι επίλεκτοι, αστυνομικοί που εθελοντικά συμμετέχουν στο ειδικό σχολείο εκπαίδευσης εννέα εβδομάδων, με μοναδικό τους στόχο να ενταχθούν στην ΕΚΑΜ. Πολλοί το θέλουν, λίγοι το καταφέρνουν. Δεν απαιτεί μόνο καλή φυσική κατάσταση, αλλά και ψυχικό σθένος.Μετά την τελευταία αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας, η ΕΚΑΜ ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, στην οποία υπάγονται επίσης η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.

ekam 1

Την Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος στελεχώνουν συνολικά 40 αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις από τη Λάρισα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Μεταξύ αυτών που έχουν στο ενεργητικό τους, είναι και η επιχείρηση για τη σύλληψη του διαβόητου Βασίλη Παλαιοκώστα αλλά και η προ διετίας γιγαντιαία επιχείρηση στην Ηγουμενίτσα για τη σύλληψη του Αλβανού κακοποιού, Μαριάν Κόλα.

ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκη

Η Υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδος υποδέχθηκε σήμερα πέντε νέα στελέχη, τα οποία κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη σκληρή εκπαίδευση που διήρκησε περίπου δύο μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Παρότι στο σχολείο συμμετείχαν συνολικά δεκαπέντε άτομα και τα κενά της υπηρεσίας ήταν εννέα, μόνο πέντε αστυνομικοί κατάφεραν να πάρουν το δίπλωμα και τον τίτλο του ΕΚΑΜίτη. Απευθυνόμενος σε αυτούς, ο επικ. της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Κωνσταντίνος Μπουτσικούδης, είπε: «Πρέπει να είστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιλογή που κάνατε και για την επιτυχία σας. Ο ανταγωνισμός ήταν πάρα πολύ μεγάλος, η δε πίεση και η καθημερινή ένταση πολύ υψηλή. Η θέση σας σε αυτή τη Μονάδα είναι επάξια. Ίσως είναι από τα μοναδικά σχολεία που καμία παρέμβαση δεν χωρεί. Μόνο όποιος αξίζει, έχει την ικανότητα, το ψυχικό σθένος και τη σωματική ικανότητα, μπορεί να ανταπεξέλθει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτσικούδης.

Εκδήλωση ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Τριαδίου, τα διπλώματα στους πέντε επιτυχόντες παρέδωσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη δική του προσωπική εμπειρία, όταν ως νέος αστυνομικός πέρασε από ανάλογο σχολείο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί και κληθείτε, μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε κάθε κάλεσμα» είπε απευθυνόμενος στα νέα στελέχη της ΕΚΑΜ.

Εκδήλωση ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκη

Αυτή ήταν μόνο οι αρχή για τα πέντε νέα μέλη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας. Μπορεί η εκπαίδευσή τους να ήταν σωματικά αλλά και ψυχολογικά επίπονη, ωστόσο, ο επόμενος στόχος φαίνεται ότι είναι εξίσου δύσκολος και αφορά τη συνεχή εκπαίδευση και την ένταξη στην καθημερινότητα της ομάδας. Την ευθύνη των Μονάδας στη Β. Ελλάδα έχει ο Διευθυντής της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Α’, Σταύρος Μαγαλιός, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά τη σημερινή τελετή: «Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τα νέα στελέχη. Η εκπαίδευση δεν σταματά. Είναι σκληρή και ρεαλιστική. Αυτή είναι η καθημερινή μας δουλειά για να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε περιστατικό εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας».

ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκη

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, άνδρες της ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν επίδειξη της δράσης της ομάδας, σε περίπτωση ομηρίας.

ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκη

Σύντομο Ιστορικό

Η ιστορία των Ειδικών Μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα ξεκινά από το 1978 με τη δημιουργία των πρώτων Αντιτρομοκρατικών Μονάδων στα τότε δύο Αστυνομικά Σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων), τα οποία το 1984 ενώθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι πρώτες Μονάδες ήταν η Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής. Με τη συγχώνευση των δύο Σωμάτων συγχωνεύτηκαν οι δύο Ειδικές Μονάδες σε μία, η οποία πήρε την σημερινή της ονομασία.

Επίδειξη ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, στις κυριότερες ειδικότητες της ΕΚΑΜ περιλαμβάνονται άνδρες ομάδων εφόδου, ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικοί παραβιάσεων (θυρών, τοίχων, κ.λπ.) με μηχανικά, υδραυλικά και εκρηκτικά μέσα, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, αναρριχητές – καταρριχητές, χιονοδρόμοι και νοσοκόμοι πεδίου μάχης.

Σε όλα αυτά χρόνια, η ΕΚΑΜ συμμετείχε αποφασιστικά στη σύλληψη και στις μεταγωγές μελών της 17ης Νοέμβρη, του Ε.Λ.Α, καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην χώρα. Το Μάρτιο του 2003 αντιμετώπισε αποτελεσματικά αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος τύπου Airbus Α-130, που εκτελούσε την πτήση ΤΚ 160 από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τον Αύγουστο του 2005 συμμετείχε ενεργά στον απεγκλωβισμό των θυμάτων του αεροπορικού ατυχήματος HELIOS στο Γραμματικό Αττικής. Τέλος, η παρουσία της για την προστασία αξιωματούχων υψηλής επικινδυνότητας είναι μόνιμη και διαχρονική σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της χώρας, όπως, η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σύνοδοι Κορυφής, οι παγκόσμιες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, οι επισκέψεις Αρχηγών Κρατών και άλλων διεθνών Οργανισμών.

_____

*thestival.gr- Βάσω Λυκουρίνου