ΘΣΝ: Αποχώρησε απο το Ίδρυμα Κράτησης ανηλίκων ο Ρομά δολοφόνος του ηλικιωμένου

Αναζητείται ο έφηβος Ρομά δράστης της δολοφονίας του 87χρονου στη Θεσσαλονίκη από το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, με τη διοίκηση του Ιδρύματος να αφήνει αιχμές κατά της Εισαγγελίας Ανηλίκων

Τα δύο Ρομά αδέλφια ο 14χρονος και η 12ετων αδελφή του, έπληξαν βίαι και τραυμάτισαν με μαχαίρι τον 87χρονο σε ληστεία μέσα στο σπίτι του στην πόλη της Θεσσαλονίκης (02/12) ο οποίος κατέληξε κατά τη νοσηλεία του στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (06/12) . Απο την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, λόγω ανηθικότητας, τα δύο Ρομά οδηγήθηκαν από την Ασφάλειας, στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο. Ωστόσο ο 14χρονος Ρομά αποχώρησε με τους Αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεσης να εκφράζουν την ενόχλησή τους, ως προς την ποινική μεταχείριση των δραστών της δολοφονίας του 87χρονου, μετά την εξιχνίαση και τις συλλήψεις για την υπόθεση.

Ο 14χρονος Ρομά οδηγήθηκε (19/12-01.00) από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο, έπειτα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Ελάχιστες ώρες αργότερα, ξημερώματα, ο ανήλικος Ρομά αποχώρησε από το Ίδρυμα και έκτοτε αναζητείται. Η διοίκηση του Ορφανοτροφείου δήλωσε άμεσα την εξαφάνιση του 14χρονου Ρομά στην Αστυνομία.

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης, σημειώνεται ότι «Η διοίκηση του ιδρύματος είχε εκφράσει και τότε τις αντιρρήσεις της προς την Εισαγγελία Ανηλίκων, λέγοντας πως ο 14χρονος θα έπρεπε να πάει σε άλλη δομή καθώς το Παπάφειο δεν έχει χαρακτήρα σωφρονισμού, ούτε διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης για παρόμοιες περιπτώσεις. Πέντε μέρες μετά ο νεαρός έφυγε από το ίδρυμα επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τη βασιμότητα των αντιρρήσεων της διοίκησης του Παπαφείου». Έκτοτε ο 14χρονος είχε κριθεί «εξαφανισμένος» έως και τη σύλληψή του (17/12) οπότε και επέστρεψε στο Ορφανοτροφείο συνοδεία Αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με Εισαγγελική παραγγελία. Ωστόσο όπως καταγγέλλει η Διοίκηση του Παπάφειου Ορφανοτροφείου της Θεσσαλονίκης, δεν έλαβαν ενημέρωση γιο το ποινικό μητρώο του 14χρονου καθώς ότι βαρύνεται με την κατηγορία της συμμετοχής σε ληστεία και ανθρωποκτονία, όταν Αστυνομικοί της Ασφάλειας με Εισαγγελική παραγγελία τον οδήγησαν εκ νέου στο Ίδρυμα.

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και καθώς ο 14χρονος δεν είχε υποβληθεί σε τεστ covid, η Διοίκηση του ορφανοτροφείου τον περιόρισε σε χώρο, ξεχωριστό από τα δωμάτια στα οποία φιλοξενούνται τα υπόλοιπα παιδιά του Ιδρύματος. Οταν τον αναζήτησαν ελάχιστες ώρες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι ο ανήλικος είχε αποχωρήσει.

Είχε ξαναφύγει από το ορφανοτροφείο

Ο 14χρονος Ρομά γνώριζε τους χώρους του Ορφανοτροφείου καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παπαφείου, είχε φιλοξενηθεί εκεί και στο πρόσφατο παρελθόν (20/10), έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Ανηλίκων και είχε αποχωρήσει από το Ιδρυμα.

Στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος επισημαίνει ότι «το Παπάφειο είναι Ορφανοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται ανήλικα παιδιά που επιθυμούν να διαμένουν σε αυτό, και όχι κάποιο ιδιότυπο “Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων”, όπου υπάρχει υποδομή υποχρεωτικού εγκλεισμού».

Στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος καταλήγει με την προτροπή, «για την ταχεία εύρεση του ανηλίκου και την κατάλληλη αυτή τη φορά αντιμετώπιση της περίπτωσής του από την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης» κι εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους συγγενείς του 87χρονου θύματος των ανήλικων Ρομά .