Θετική ανταπόκριση από τους πολίτες στα μέτρα το Πάσχα- Αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών

Με το σχεδιασμό για την επόμενη φάση στη σταδιακή άρση των μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την θετική ανταπόκριση των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα

Άδειοι δρόμοι στο κέντρο των πόλεων, επαρχία με τους μόνιμους κατοίκους και οδικό δίκτυο χωρίς κίνηση, ήταν η εικόνα που παρουσίαζε όλη η επικράτεια τις επίμαχες ημέρες από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου – οποτε και έκλεισαν τα καταστήματα- μέχρι και σήμερα -Δευτέρα του Πάσχα (20/04) . Η ανταπόκριση των πολιτών στις προτροπές των Πολιτειακών Αρχών και των επιστημών για αποχή από μαζικές μετακινήσεις και συναθροίσεις τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα, κρίνεται θετική και απόλυτα επιτυχής.

Με τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα να έχουν “απεικόνιση” σε δύο εβδομάδες από σήμερα -στα τέλη του Απριλίου- οπότε και θα εκτιμηθεί η κατάσταση στο ενδεχόμενο να εκδηλωθούν νέα κρούσματα ή να εμφανίσει σταδιακό περιορισμό η  εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα ωστόσο με όσα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει αναφέρει  σε δήλωσή του για άρση των περιορισμών, αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις εντός του Απριλίου, οι οποίες όμως θα παραπέμπουν στον επόμενο μήνα, ενόψει και της Πρωτομαγιάς. Ωστόσο  εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προκύψει σταδιακή άρση των περιορισμών την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, προς αποφυγή άκαιρων αποφάσεων που ενδεχομένως μας γυρίσουν επιδημιολογικά σε φάση που έχουμε ήδη ξεπεράσει .

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα (19/04) βεβαιώθηκαν  106 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια για μετακινήσεις πολιτών εκτός τόπου μόνιμης διαμονής, εκ των οποίων 54 στην Αττική, 19 στη Θεσσαλονίκη, 13 στην Κρήτη, 5 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στη Θεσσαλία, 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στην Ήπειρο, 2 στη Δυτική Μακεδονία, 1 στην Πελοπόννησο και 1 στο Νότιο Αιγαίο. Στους παραβάτες επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους €300 , ενώ σε 95 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Ενδεικτικά από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 835 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα ύψους €300 , ενώ σε 515 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν  279 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα , εκ των οποίων, 115 στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη, 27 στην Κρήτη, 19 στην Κεντρική Μακεδονία, 16 στο Νότιο Αιγαίο, 13 στην Πελοπόννησο, 12 στο Βόρειο Αιγαίο, 11 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στη Θεσσαλία, 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στην Ήπειρο, 2 στα Ιόνια Νησιά και 1 στη Δυτική Μακεδονία. Αναφορικά με την έναρξη του μέτρου, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 46.420 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα ύψους €150 .

Για λειτουργία καταστημάτων δεν εντοπίσθηκαν παραβάσεις , ωστόσο  από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα.