Το θέατρο γέμισε… μυστικούς

Σε Πιερία, Τρίκαλα, Καρπενήσι, Ιωάννινα και πριν από αρκετούς μήνες στο κέντρο της Αθήνας αναζητούσε ματαίως η ΕΛ.ΑΣ. τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Κινηματογραφική επιχείρηση για τη σύλληψη του υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα πραγματοποίησε πριν από αρκετούς μήνες στο κέντρο της Αθήνας η Ελληνική Αστυνομία. Αφορμή υπήρξε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ δραπέτης επρόκειτο να επισκεφθεί, μεταμφιεσμένος σε κληρικό, ένα θέατρο στην πλατεία Καραϊσκάκη που ανέβαζε μια πετυχημένη παιδική παράσταση.

Παρά την αισιοδοξία των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο, ο 50χρονος δραπέτης δεν εντοπίστηκε. Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν φθάσει πληροφορίες κατά τις οποίες ο Παλαιοκώστας είχε αποκτήσει παιδί με σύντροφο από γειτονική χώρα των Βαλκανίων και είχε αναθέσει τη φροντίδα του σε συγγενή του στην Αττική. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ανά τακτά διαστήματα ο 50χρονος δραπέτης επισκεπτόταν το παιδί του, φροντίζοντας πάντοτε να μην αφήνει ίχνη.

Αφορμή για τη μυστική επιχείρηση της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας υπήρξε η πληροφορία ότι ο δραπέτης επρόκειτο να συναντήσει το παιδί του στο θέατρο της πλατείας Καραϊσκάκη, κατά τη διάρκεια μιας παιδικής παράστασης. Μάλιστα, ο πληροφοριοδότης φέρεται να είχε πει στους αστυνομικούς ότι ο Παλαιοκώστας θα ήταν μεταμφιεσμένος σε παπά, προκειμένου να μην ρισκάρει πιθανή αναγνώρισή του από θεατές ή αστυνομικούς. Το θέμα απασχόλησε κλειστές συσκέψεις στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Οι πληροφορίες θεωρήθηκαν αξιόπιστες και αποφασίστηκε να ελεγχθούν.

Αστυνομικοί με άμεση ανάμειξη στην υπόθεση είπαν στην «Κ» ότι την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης πολλά από τα καθίσματα του θεάτρου είχαν καταληφθεί από μυστικούς αστυνομικούς που παρίσταναν τους «φίλους» του παιδικού θεάτρου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Καραϊσκάκη περιπολούσαν κλιμάκια αστυνομικών με πολιτικά.

Την ίδια ώρα, τους αξιωματικούς στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διακατείχε ενθουσιασμός και ανυπομονησία για την ενδεχόμενη σύλληψη του 50χρονου. Εξάλλου, μετά τη δεύτερη απόδρασή του με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2009 και την αποστολή το 2010 δέματος-βόμβα στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού) η σύλληψη του Παλαιοκώστα αποτελούσε μείζον στοίχημα για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν εμφανίσθηκε

Παρά τις προσδοκίες, ωστόσο, και τη μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση, ο δραπέτης δεν εμφανίστηκε εκείνο το πρωινό στο θέατρο. Σήμερα, αστυνομικοί που είχαν συμμετάσχει στην έρευνα θεωρούν ότι η πληροφορία που είχε δοθεί στην ΕΛ.ΑΣ. ήταν περιορισμένης αξιοπιστίας και σχολιάζουν ότι η επικήρυξη του 1 εκατ. ευρώ αποτελεί δέλεαρ για πολλούς επίδοξους «πληροφοριοδότες».

Παρόμοιες έρευνες, με αντίστοιχη όμως κατάληξη, πραγματοποιήθηκαν σε Πιερία, Τρίκαλα, Καρπενήσι, ενώ –όπως έχει ήδη γίνει γνωστό– τους πρώτους μήνες του 2015 κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής είχε μεταβεί στο προάστιο Κάτσικας των Ιωαννίνων, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, βρισκόταν ο καταζητούμενος δραπέτης. Το σπίτι στο οποίο υποτίθεται πως είχε βρει καταφύγιο ο Παλαιοκώστας είχε τεθεί υπό επιτήρηση, ωστόσο η επιχείρηση σύλληψής του δεν είχε αποδώσει καρπούς.

Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είχαν δει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Παλαιοκώστας είχε εγκαταλείψει την περιοχή λίγο πριν βρεθεί σε κλοιό αστυνομικών, φοβούμενος τυχόν σύλληψή του, λόγω των ερευνών που διεξάγονταν στο ίδιο σημείο για τον εξαφανισμένο τότε Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής είχαν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν το θέμα, ενώ πρόσφατα κορυφαίος αξιωματικός που είχε τότε την ευθύνη της επιχείρησης δήλωσε στην «Κ» ότι οι έρευνες είχαν οδηγήσει στα ίχνη Αλβανών ποινικών, όχι όμως και του Παλαιοκώστα.

Οι ελπίδες για σύλληψη του 50χρονου δραπέτη αναθερμάνθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, με αφορμή τη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου για συμμετοχή στους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου». Παλαιοκώστας και Πετρακάκος είχαν συμμετάσχει στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το 2008 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην αποθήκη-κρησφύγετο του Πετρακάκου στον Μαραθώνα είχε βρεθεί ένα μαύρο τζιπ που ανήκε σε παρτίδα οχημάτων που είχαν κλαπεί το 2007 από τη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό της «ομάδας» Παλαιοκώστα. Στη δικογραφία, πάντως, που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα του δραπέτη.

_________

*Γιάννης Σουλιωτης/ έντυπη Καθημερινή