«ΤΕTRA».. Δωρεά στην ΕΛΑΣ.

Στο ΤΕΤRΑ επιστρέφει η  ΕΛ.ΑΣ στην Αττική, ύστερα από πέντε μήνες “αφωνίας” με δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ/ αριθμό Φύλλου 3379, «Με πράξη του υπουργού Οικονομικών αποφασίστηκε η αποδοχή δωρεάς προς το Ελληνικό Δημόσιο της δωρεάς ενός τηλεπικοινωνιακού συστήματος “Tetra Sepura” κατασκευής της εταιρείας “Sepura plc” από την εταιρεία “Lamas Pinto Consultants Corporation” για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής».image

Το νέο σύστημα επικοινωνιών Τetra θα έχει δυνατότητα μεταφοράς ήχου καθώς και εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων και αναμένεται να επιλύσει προβλήματα τα οποία είχαν προκύψει από τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος της εταιρείας SIEMENS (31/07) και θα εξυγχρονήσει τις επικοινωνίες της ΕΛΑΣ.
«Η ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, συνέπεσε με τη λήξη της 10ετούς σύμβασης με το σύστημα ΤΕΤRΑ, που χρησιμοποιούσε η Ελληνική Αστυνομία, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Να σημειώσω ότι το κόστος συντήρησης του συστήματος, που ήταν σε λειτουργία και που μας ζητείτο η ανανέωση της σύμβασής του για τα επόμενα 10 χρόνια, ανέρχονταν στο ύψος των 80 εκατομμυρίων Ευρώ.
Αναζητήσαμε την πιο ενδεδειγμένη λύση και σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Καταφέραμε να εξοπλίσουμε την Ελληνική Αστυνομία με το πλέον σύγχρονο τεχνολογικά σύστημα επικοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνουμε, το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο, ούτε με ένα ευρώ. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες, με επιμονή και υπομονή μπορούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις σε όλα τα προβλήματα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Υπουργός Δημόσιας τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως διευκρινίζεται, η κατασκευάστρια Βρετανική εταιρεία “Sepura plc”, θα παράσχει δωρεάν τα κλειδιά κρυπτογράφησης και τη συντήρηση του συστήματος για ένα χρόνο, υπηρεσίες αξίας 25 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μετά την πάροδο του έτους, τη συντήρηση του συστήματος θα αναλάβει εταιρεία τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 1.9 έως 2 εκατ. ευρώ.