Τεταμένο κλίμα στην Αστυνομία με τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Τα «θέλω» του ισχυρού κομματικού μηχανισμού και οι ανάγκες που εκφράζονται από τα στελέχη του Σώματος της ΕΛΑΣ σε “σύγκρουση”

Σε τεταμένο κλίμα βρίσκει την Αστυνομία η συμπλήρωση ενός έτους συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έχει καταφέρει ακόμα να ισορροπήσει ανάμεσα στα «θέλω» του ισχυρού κομματικού μηχανισμού και τις ανάγκες που εκφράζονται από τα στελέχη του Σώματος.

Οι υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό και ριζική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν μετουσιώθηκαν σε πράξεις, ενώ το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ για πιο ήπια αστυνόμευση γυρίζει μπούμερανκ στην κυβέρνηση. Αναλυτικά τα «έργα και ημέρες» του τελευταίου χρόνου στη λεωφόρο Κατεχάκη έχουν ως εξής:

1) Κρίσεις

Πρωταρχικός στόχος από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας να γίνονται με αξιοκρατία και όχι με κομματική… επετηρίδα. Ωστόσο, οι επερχόμενες κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είναι προγραμματισμένες για τις 2 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν εν μέσω καταγγελιών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής κάνει λόγο για κατάρτιση λίστας με αρεστούς του κυβερνώντος κόμματος: «Πληροφορούμαι ότι έχει δοθεί κατάλογος ονομάτων που θα προωθηθούν στις επερχόμενες κρίσεις. Φοβάμαι έντονα ότι θα υπάρξει νέο κύμα διώξεων ικανότατων αξιωματικών. Όταν θέλουν να ευνοήσουν δικούς τους ανθρώπους αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να κοπούν αξιωματικοί που βρίσκονται πιο ψηλά στην επετηρίδα. Υπάρχει πρόθεση να τοποθετήσουν σε θέσεις-κλειδιά στο Σώμα… αρεστά στελέχη. Καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψει τα χειρότερα».

Θόρυβο είχε προκαλέσει πριν από μερικούς μήνες η απομάκρυνση του διοικητή των Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σταύρου Σταυρόπουλου, ενός ικανότατου αξιωματικού, ο οποίος μπήκε στον «πάγο» αναλαμβάνοντας 5ος υποδιοικητής στην Ασφάλεια Αττικής.

2) Κατάργηση Ομάδας Δέλτα

Μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας ήταν η κατάργηση της ομάδας Δέλτα. Επρόκειτο για μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε αρνηθεί να κάνει πράξη ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης. Διαφορετική τακτική ακολούθησε ο νυν υπουργός κ. Νίκος Τόσκας, ο οποίος έβαλε τέλος στη μηχανοκίνητη ομάδα.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «η ομάδα Δέλτα είχε ανάγκη για ανασύνταξη και όχι για διάλυση. Και αυτό γιατί με την κατάργησή της έχει δημιουργηθεί επιχειρησιακό κενό σε επιτήρηση πορειών, αθλητικών αγώνων και επεισοδίων στα Εξάρχεια, γεγονός το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι στρατηγοί.

Αντιθέτως, μπορούσαν να μπουν εποπτεύοντες αξιωματικοί στην υπηρεσία και να γίνουν μεταθέσεις προσώπων που έχουν απασχολήσει για αστυνομική βία». Η απόφαση του κ. Τόσκα, πάντως, επικροτήθηκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε την ομάδα Δέλτα εμπόδιο στα σχέδια αποστρατικοποίησης» της ΕΛ.ΑΣ.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκφράζουν την ανησυχία τους και για τις εκκλήσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των ΜΑΤ. Πληροφορίες του «ΕΤ» της Κυριακής αναφέρουν ότι υπάρχει στα… συρτάρια του υπουργείου σχέδιο περιορισμού του αριθμού των διμοιριών. Το σχέδιο προβλέπει την απορρόφηση ανδρών των ΜΑΤ στα ΥΜΕΤ (διμοιρίες με μπλε διακριτικά και πιο ήπια δράση) αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί εντολή ενεργοποίησής του.

3) Εξάρχεια

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπαν την απομάκρυνση των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από τα Εξάρχεια. Η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη και έτσι απομακρύνθηκαν από την περιοχή οι κλούβες των ΜΑΤ και η ομάδα Δέλτα. Η θεωρία, ωστόσο, ότι «όσο δεν υπάρχουν εμφανείς αστυνομικές δυνάμεις δεν θα υπάρχει και πρόκληση, συνεπώς οι κουκουλοφόροι θα περιορίσουν τη δράση τους» δεν αποδείχτηκε ακριβής. Και αυτό γιατί στα Εξάρχεια σημειώθηκαν καταδρομικές επιθέσεις ακόμα και κατά πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάθε Σάββατο κουκουλοφόροι καίνε την είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια βραδινής τους εξόδου σε καταστήματα της περιοχής. Πιο άτυχος ήταν ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, καθώς στην περίπτωσή του οι κουκουλοφόροι δεν έμειναν στην φραστική επίθεση αλλά βιαιοπράγησαν εναντίον του.

4) Αστυνομικοί σε vip

Οι μεγάλες στρατιές αστυνομικών σε φρουρές vip είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην ΕΛ.ΑΣ., ιδιαίτερα σε μία περίοδο, όπως η τρέχουσα, που υπάρχουν υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας που καλούνται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες αστυνόμευσης. Ο κ. Νίκος Τόσκας έδειξε την πρόθεσή του να βάλει μία τάξη «κόβοντας», σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕΤ», τους μισούς αστυνομικούς που υπηρετούσαν στη φύλαξη πρώην υπουργών και βουλευτών. Συνολικά από τους 196 άνδρες που ήταν αποσπασμένοι στις συγκεκριμένες «στρατιές» έμειναν 105.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την εξοικονόμηση 100 και 200 ανδρών. «Το θέμα είναι οι εκατοντάδες αστυνομικοί-φαντάσματα. Αυτοί δηλαδή που φαίνονται στα χαρτιά ότι υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις αλλά στην πραγματικότητα είναι αποσπασμένοι σε γραφεία κομμάτων, οικείες υπουργών και φρουρές vip. Η Αστυνομία φυλάει περίπου 2.300 στόχους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο καθένας από αυτούς έχει έστω και έναν αστυνομικό επί 24ωρου βάσης, μιλάμε για απασχόληση περίπου 7.000 ενστόλων και μάλιστα με… μετριοπαθή προσέγγιση. Ακόμα και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει ακριβή νούμερα για το πόσοι ακριβώς υπηρετούν σε vip, καθώς επικρατεί χάος με τις αποσπάσεις», λέει αρμόδια πηγή.

5) Χωρίς αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες Πανούση

Ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης πρόβαλλε ως «κορωνίδα» των πρωτοβουλιών του τη λειτουργία του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» και της «ώρας το πολίτη» στα Αστυνομικά Τμήματα.

Σύμφωνα με στρατηγούς της Αστυνομίας, και οι δύο πρωτοβουλίες έχουν αποτύχει στην πράξη. Η λειτουργία του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς δεν δημιουργήθηκε δίκτυο πληροφόρησης από πολίτες για τους οποίους ο στόχος ήταν να δουν τον αστυνομικό ως φίλο.

Αντιθέτως κρίνεται ότι απασχολήθηκε προσωπικό που ήταν πολύτιμο για τη στελέχωση νευραλγικών αστυνομικών υπηρεσιών. Για την «ώρα του πολίτη» στα Α.Τ., όπου όποιος πολίτης ήθελε μπορούσε σε προκαθορισμένο χρόνο να κάνει παράπονα ή καταγγελίες στον διοικητή, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή. Το αποτέλεσμα ήταν ο θεσμός να καταργηθεί στην πράξη.


*Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport