Τα κρησφύγετα και οι συνεργοί στην απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση στο ερευνητικό πεδίο των Αρχών

Σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ασύλληπτων μελών της ομάδας που πραγματοποίησε την αρπαγή του εμπόρου ανταλλακτικών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων ατόμου το οποίο κατονόμασε ο «εμπνευστής» της απαγωγής και διαφεύγει

Το «Γρηγόρη» ο οποίος είχε παρουσία στα δύο κρησφύγετα όπου κρατήθηκε όμηρος για εξήντα έξι ημέρες ο Γιώργος Κυπαρίσσης, αναζητούν επισταμένως οι Αρχές που χειρίστηκαν την υπόθεση, και είναι στις “εκκρεμότητες” που έχει η εξιχνίαση της απαγωγής του Γιώργου Κυπαρίσση. Ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί ούτε τα δύο κρησφύγετα που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς όπου κρατήθηκε μέχρι την απελευθέρωσή του καθώς επίσης τα περίπου υπόλοιπα χρήματα που κατέβαλλε η οικογένεια Κυπαρίσση στους απαγωγείς (περίπου €800.000) από τα οποία έχουν εντοπισθεί προσημειωμένα €300.000 σε κατ’ οίκον έρευνα .

Στην υπόθεση, έχουν προκύψει για τουλάχιστον τρία επιπλέον άτομα με εμπλοκή σε περιφερειακούς ρόλους στην υπόθεση απαγωγής του 40χρονου εμπόρου ανταλλακτικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είχαν ρόλο φύλακα με «βάρδιες» όλο το 24ωρο στους χώρους κράτησης του Γιώργου Κυπαρίσση οι οποίοι αναζητούνται.

Ο 34χρονος ομογενής Α.Μ., πατέρας ενός παιδιού, στο κατηγορητήριο αποδίδεται ως ο εμπνευστής της απαγωγής ήταν ο μόνος μεταξύ των τριών συλληφθέντων που απολογήθηκε ενώπιων των αστυνομικών. Είχε συλληφθεί ως μέλος 30μελούς εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε την περίοδο 2010- 2012 ληστείες με Kalashnikov σε τράπεζες κι εκρήξεις σε ΑΤΜ σε Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Έβρο – μεταξύ άλλων- είχε ένοπλη εμπλοκή και κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών, εμπλοκή σε διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και εκβιάσεις μεταξύ άλλων. Στη δίκη του, το 2017 στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης είχε προσφερθεί να επιστρέψει μέρος των κλοπιμαίων για να έχει ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση.

Ομολόγησε και αποδέχθηκε τη συμμετοχή του σε οργανωτικό ρόλο στην απαγωγή όπως του αποδίδεται από το κατηγορητήριο. Ο 34χρονος Α.Μ, φέρεται να δήλωσε «Δεν επιθυμώ να τους κατονομάσω» ερωτηθείς για τους υπόλοιπους συνεργού τους, και απέδωσε την απόφασή του στην οργάνωση της αρπαγής του Γιώργου Κυπαρίσση, καθώς δεν έβρισκε δουλειά μετά την αποφυλάκισή του (σσ είχε εκτίσει ποινή στις φυλακές Τρικάλων και Δομοκού) , και ήταν “δύσκολα” οικονομικά. «Βγήκα από την φυλακή τον Ιούλιο του 2020 όπου εξέτια ποινές για ληστείες. Από τότε δεν κατάφερα να βρω μια δουλειά και χρήματα. Έτσι, αποφάσισα στο τέλος του 2021 να σχεδιάσω την απαγωγή. Έβλεπα (σσ στα social) ότι έκανε «ζωή». Είχε ακριβά αυτοκίνητα και είχε πολύ χρήμα. Έδειχνε να έχει λεφτά και μπορούσε να μας πληρώσει τα χρήματα που χρειαζόμασταν» φέρεται μεταξύ άλλων να παρέθεσε στην προανακριτική ομολογία τους στους αστυνομικούς. 

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην απαγωγή, είχαν ισότιμος ρόλους στην οργάνωση και υλοποίηση της αρπαγή του Γιώργου Κυπαρίσση, Πρόκειται για τον 39χρονο Μενιδιάτη Θ.Κ, και άτομο με το όνομα «Γρηγόρης» για το οποίο ο 34χρονος Α.Μ “οργανωτής” της απαγωγής, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία ταυτοποίησης και παραμένει ασύλληπτο, ωστόσο αναφέρεται στη δικογραφία με τους κατηγορουμένους, καθώς και η 41χρονη Χ.Κ (σύντροφο του 39χρονου συλληφθέντα) ιδιοκτήτρια επιχείρησης με ρούχα και ΠΡΟ-ΠΟ στη Δυτική Αττική. Στο σπίτι του 34χρονου Α.Μ στο Μενίδι, κατασχέθηκαν και τα προσημειωμένα τριακόσιες χιλιάδες ευρώ που κατέβαλλε η οικογένεια Κυπαρίσση για την απελευθέρωση του 40χρονου.

Ο 39χρονος Μενιδιάτης παραδέχθηκε κι ομολόγησε επίσης τη συμμετοχή του στην απαγωγή, ωστόσο επιφυλάχθηκαν να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή. Ο 41χρονος Θ.Κ., επίσης  με ποινικό μητρώο είχε υπάρξει συγκελίτης με τον 34χρονο ομογενή Μ.Α, στις Φυλακές Δομοκού όπου εξέτεινα τις ποινές τους, με τον ίδιο να αντιμετωπίζει κατηγορίες για ληστείες, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεση εκτιμούν ότι ο 41χρονος είχε αποκρύψει το “μερίδιό” του από τα λύτρα, πριν συλληφθεί μαζί με τους συνεργούς του, την επόμενη της απελευθέρωσης του 40χρονου Γιώργου Κυπαρίσση.

Ενώ η 41χρονη ομογενής Χ.Κ που διατηρεί επιχείρηση ένδυσης και πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στα Δυτικά προάστια, είχε απασχολήσει για παράβαση του Νόμου περί όπλων, και μεταξύ των συλληφθέντων είναι η μόνη που δεν έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες που τις αποδίδονται, ενώ ούτε ο 34χρονος Α.Μ εμπνευστής της απαγωγής , δεν την αναφέρει ως συνεργό του. Ωστόσο στο πρακτορείο ΠΟ.ΠΟ που διατηρεί η ίδια στο Μενίδι, κατασχέθηκαν τα όπλα και τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς . Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τις νόμιμες συνακροάσεις και τα πειστήρια, η 41χρονη Χ.Κ είχε γίνει η σκιά του 40χρονου Γιώργου Κυπαρίσση. Ήταν η .. «υπεύθυνη επικοινωνίας» καθώς φέρεται να ήταν παρούσα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα λύτρα, παρακολουθούσε τις αναρτήσεις του εμπόρου ανταλλακτικών στα κοινωνικά δίκτυα και είχε προμηθεύσει τους υπόλοιπους συνεργούς στην απαγωγή, με κινητά τηλέφωνα και κάρτες χρόνου ομιλίας ώστε να μπορούν να έχουν «αποκρυπτογραφημένες» επικοινωνίες καθώς επίσης τα οχήματα που χρησιμοποίησαν στην απαγωγή.

Στην κατάθεσή του ο Γιώργος Κυπαρίσσης έχει αναφέρει ότι οι απαγωγείς του ήταν έξι με επτά άτομα απ όσο μπορούσε να αντιληφθεί από τις κινήσεις τους στο χώρο που τον κρατούσαν όμηρο για εξήντα έξι ημέρες, και το ηχόχρωμα στις φωνές τους, καθώς τον είχαν υποχρεώσει να φοράει κουκούλα ώστε να μην είναι σε θέση να τους αναγνωρίσει. Διαρροές της Ασφάλειας αναφέρουν ότι οι δράστες της απαγωγής, είχαν ταυτοποιηθεί περίπου δύο εβδομάδες πριν την απελευθέρωση του Γιώργου Κυπαρίσση, ωστόσο περίμεναν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να επιστρέψει ασφαλής στην οικογένειά του ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ζωής.

Ο 34χρονος Α.Μ ως “οργανωτής”, ο 39χρονος Θ.Κ ως συνεργός και η 41χρονη σύντροφός του Χ.Κ έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της Πέμπτης (10/03) στον Ανακριτή, όπου εκτιμάται ενδεχομένως ότι αναφερθούν με λεπτομέρειες στην υπόθεση για την οποία κατηγορούνται και θα αποφασιστεί η ποινική τους μεταχείριση.