Συνελήφθησαν 150 μεταφορείς παράνομου χρήματος, με 24 θύματα- Ευρεία Αστυνομική επιχείρηση καταπολέμησης της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη

Europol , Eurojust και Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας ( European Banking Federation ), συμμετείχαν σε ευρείας κλίμακας Αστυνομική επιχείρηση καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη.

«Στρατολογούνται» από εγκληματικές ομάδες για να “νομιμοποιούν” χρήματα από παράνομες δραστηριότητες και να τα μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων- συνήθως σε άλλες χώρες-. Χαρακτηρίζονται μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και η δράση τους διώκεται ποινικά.

https://youtu.be/XvjqW8a7j_Q

150 άτομα, που με δραστηριότητα ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), με 224 θύματα εντοπίστηκαν στο πλαίσιο διευρυμένης Αστυνομικής επιχείρησης στην καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα.

https://youtu.be/B6Nm4W6ftYA

Στο πλαίσιο της Αστυνομικής επιχείρησης (από 22 έως 26/02) με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF), εντοπίστηκαν περίπου 700μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), εξετάστηκαν 198 ύποπτοι και συνελήφθησαν 81 άτομα.

Ο Διευθυντής της Europol, Rob Wainwright σημείωσε ότι, «..η πρόληψη αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα μείωσης της συνέργειας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα άτομα που στρατολογούνται ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) είναι οι ίδιοι θύματα παραπλάνησης από τους εγκληματίες, οι οποίοι τους υπόσχονται νόμιμες θέσεις εργασίες με εύκολο χρήμα. Ευθύνη μας αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο δράσης των εγκληματιών, ώστε να αποτρέψουμε τους τελευταίους από την εκμετάλλευση ανυποψίαστων πολιτών».

Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, με την κοινή ειδική ομάδα δράσης κυβερνοεγκλήματος J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce), σε συνεργασία με τη Eurojust και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), και 70 τραπεζικών καταστημάτων, συμμετείχαν οχτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αστυνομικές Υπηρεσίες του Βελγίου, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας και της Μολδαβίας) μεταξύ των συμμετασχόντων και η Ελληνική Αστυνομία με εκπροσώπηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος κρίνεται επιτακτική η στενή συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές, στις εισαγγελικές αρχές και στον ιδιωτικό τομέα. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαιωνίζει το έγκλημα. Ως εκ τούτου, η αστυνομική επιχείρηση κρίνεται υψίστης σημασίας. Ο φαύλος κύκλος, της εξαπάτησης ατόμων για τη διάπραξη σοβαρών μορφής αδικημάτων, πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί, όταν άτομα στρατολογούνται και δρουν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος» σχολιασε ο Πρόεδρος της Eurojust και εθνικό μέλος του Βελγίου, Michèle Coninsx.

Στα συμπεράσματα της Αστυνομικής επιχείρησης,
• Πάνω από το 90% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, malware, e-commerce fraud, payment card fraud, sophisticated on – line Nigerian on – line fraud, κ.ά.).
• Τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομες συναλλαγές, και τα χρηματικά ποσά, των οποίων η μεταφορά απετράπη, υπερβαίνει το 1,5Κ
• Ο αριθμό των θυμάτων ξεπερνά τα 900 άτομα.

Η πρώτη συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών ετάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής. Αποτελεί πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, Wim Mijs δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιχείρηση αυτή αποτελεί τον καρπό εντατικής συνεργασίας μεταξύ των Αρχών επιβολής του Νόμου και του τραπεζικού κλάδου. Οι εγκληματίες δεν γνωρίζουν σύνορα, με αποτέλεσμα η διεθνής συνεργασία ανάμεσα στις τράπεζες και στις αστυνομικές αρχές να θεωρείται επιβεβλημένη. Ως Ομοσπονδία δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε πλήρως για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Πληροφορίες σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL

Ενημέρωση και συμβουλές για τους μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules)