Συνδρομή σε βοήθεια από την 1η ΕΜΑΚ, στους πληγέντες από το σεισμό και ο Ευθύμιος Λέκκας στην Τουρκία

Βοήθεια στην Τουρκία στέλνει η Ελλάδα, με 21 Πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή δήλωσε πρόθυμη να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό των 7,7R που έπληξε την περιοχή στα σύνορα με τη Συρία, τις πρώτες πρωινές ώρες (06/02-04.17- τοπική ώρα-).

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το κλιμάκια της 1ης ΕΜΑΚ με 21διασώστες θα συνοδεύσει Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Στην αποστολή, θα συμμετέχουν στην αποστολή πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς επίσης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το φονικό σεισμό στην Τουρκία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ θα συντονίσει την ανάπτυξη κι άλλων ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία, αποστέλλουν η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Γαλλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας ΟυΪβάρι. Ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν ομάδες διάσωσης από την Ολλανδία και τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Επίτροπος διαχείρησης κρίσεων, Γιανες Λέναρτσιτς.

Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε το πρωί της Δευτέρας (06/02) ο Έλληνας ΥπΕΞ, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τα θύματα από τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα ενώ τον ενημέρωσε για την άμεση παροχή βοήθειας από την Ελλάδα.