Συνδρομή FRONTEX από ΕΛ.ΑΣ και Λ.Σ

Αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη βοήθεια στη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία στον Frontex

Κοινό αίτημα από το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ  για συνδρομή σε μέσα και προσωπικό με το χαρακτήρα του επείγοντος σε ενεργοποίηση του μηχανισμού RA.B.IT (Rapid Border Intervention) της Frontex, που σε θετική ανταπόκριση του ευρωπαϊκού οργανισμού ικανοποιείται εντός δέκα ημερών.

Τα στελέχη του Λιμενικού αιτούνται συνδρομή με 8 έως 10 σκάφη επιτήρησης και 50 – 60 ευρωπαίους συνοριοφύλακες σε ανάπτυξη δύναμης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω. Συνδρομή σε προσωπικό και τεχνικά μέσα επιτήρησης περιέχει το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι η παρουσία δυνάμεων της Frontex δεν αρκεί για την διαχείριση της κατάστασης καθώς η κατάσταση απαιτεί συνολικότερη αντιμετώπιση και παρέπεμψαν στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα», έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.