Στο ΣτΕ εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης των 37 καθηγητών για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία 

Συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν 37 Πανεπιστημιακοί καθηγητές κατά της σύστασης και λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Σε συνεδρίαση (11/03) του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητείται η αίτηση που κατατέθηκε με υπογράφοντες 37Πανεπιστημιακους οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την πρόσληψη και εκπαίδευση Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Στην προσφυγή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο οι υπογράφοντες στους οποίους συγκαταλέγονται διδάσκοντες του ΑΠΘ, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Παντείου Πανεπιστημίου, του ΕΜΠ – μεταξύ άλλων,  επισημαίνουν ότι ο «Η απουσία του κρίσιμου κανονιστικού διατάγματος έχει ήδη οδηγήσει σε παράδοξες συνέπειες» ενώ υποστηρίζουν ότι η δημιουργία της ΟΠΠΙ είναι αντίθετη με την «αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων».

Η δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποφασίστηκε σε ακολουθία της επίθεσης φοιτητών στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη, και μετά την εισβολή κουκουλοφόρων σε μάθημα στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ όπου επιτέθηκαν με βιαιοπραγίες σε καθηγητή. Ωστόσο οι 37, μέλη του διδακτικού προσωπικού των Ανωτερων και Ανώτατων Ιδρυμάτων οι οποίοι υπογράφουν την αίτηση ακύρωσης, ως βασικό επιχείρημά τους θέτουν την απουσία διατάξεων που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του νέου σώματος, οι οποίες ωστόσο  θα ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα που έως τώρα δεν έχει εκδοθεί. «Οι προσβαλλόμενες πράξεις τυγχάνουν ακυρωτέες διότι εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει τεθεί το κανονιστικό πλαίσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών. Πρόθεση είναι οι 400 ειδικοί φρουροί να αναλάβουν υπηρεσία στη διάρκεια του καλοκαιριού, για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου έχουν καταγραφεί παρατατικές συμπεριφορές και πράξεις βίας  .