Στο Μάτι ο Έλληνας Πρέσβης του Καναδά: “Στο χέρι μας να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας. Με τη βοήθεια του Θεού, την επιμονή και υπομονή του ανθρώπου, τα πάντα είναι δυνατά! Αρκεί να το πιστέψουμε, και θα τα καταφέρουμε”

Έζησε στο Μάτι τα παιδικά του χρόνια. Σήμερα ο Πρέσβης της ελλαδας στο  Καναδά, επέστρεψε στο σπίτι της οικογένειας του, μετά τις φονικες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και παραθέτει αισιόδοξο μήνυμα για την αποκατάσταση των ζημιών.

“Στο Μάτι από νωρίς σήμερα το πρωί. Στο σπίτι όπου έζησα όλα τα καλοκαίρια μου μέχρι σήμερα.

Κρανίου τόπος τριγύρω και εικόνες που θυμίζουν κόλαση. Ακόμη και η αναπνοή γεμίζει από τη μυρωδιά των καμμένων και ο άνεμος που φυσά ανακατεύει τη στάχτη που υπάρχει παντού. Δύσκολο, πολύ δύσκολο να απωθησω τις αναμνήσεις μου, τις αμέτρητες είναι αλήθεια αναμνήσεις μου, τα δάκρυα μου, την ανείπωτη θλίψη μου. Η καρδιά μου βαριά. Βλέπω και μιλάω με τους γείτονες μου, τους φίλους μου. Μετράνε όλα όσα είχαν και έχασαν σε μια στιγμή. Αλλά τι να πρωτομετρήσουν, τι να πρωτοθυμηθουν, σε τι να δώσουν προβάδισμα και προτεραιότητα, όταν όλοι ξέρουμε πως τίποτε δεν θα φέρει πίσω ξανά αυτούς που χάθηκαν με τόσο σκληρό τρόπο.

Πως να βάλεις τα υλικά αγαθά πάνω από την ίδια τη ζωή; Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό, το STAR CHANNEL με βλέπει στον δικό μου χώρο και μου ζητά να δώσω συνέντευξη για το αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 8. Μου ζητά να μιλήσω για το δικό μου ΜΑΤΙ, αλλά και το Μάτι μετά τις πυρκαγιες. Έχοντας φόντο το σημείο που χάθηκαν τοσες ζωές, ακριβώς μπροστά από το σπίτι μου, και μόλις λίγα μέτρα πέρα από αυτό…

Όμως εγώ προτιμώ, αντί να μιλήσω για κάτι που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο τη κατάσταση, για κάτι που μιλάνε όλοι, να μιλήσω για κάτι που μόνο κουράγιο μπορεί να δώσει, κάτι που ξέρω ο ίδιος καλά. Και αυτό είναι η ομόθυμη αντίδραση και ολόψυχη αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον της περήφανης Ελληνοκαναδικής ομογενειάς μας που με κάθε τρόπο προσπαθεί έμπρακτα να στηρίξει τις μέρες αυτές τα ρημαγμένα από τη καταστροφή αδέλφια μας.

Η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η συμπαράσταση όλων αυτών, είναι για όσους πιστεύουμε στον Θεό το πιο δυνατό θυμίαμα τον μήνα Αυγουστο, που είναι σε όλους μας γνωστός και ως μήνας της Παναγίας. Αλλά και για όσους πιστεύουν απλά και μόνο στον Άνθρωπο, είναι η ισχυρότερη απόδειξη της ανθρωπιάς που κυβερνά τη σκέψη και τις αποφάσεις τους.

Εύσημα σε όλους αυτούς τους εθελοντές, και συνάντησα πολλούς, που, τις τραγικές για τόσους πολλούς αδελφούς μας ώρες, μέσα στο λιοπύρι και την αποπνικτική από τη στάχτη και τον καπνό ατμόσφαιρα, αφιερώνουν τη ζωή τους στο να απαλύνουν τις καθε λογής στερησεις αλλά και τον άφατο πόνο εκατοντάδων αδελφών μας. Θλίψη, απέραντη θλίψη.

Στο βάθος όμως του μυαλού μου προβάλλει η σκέψη ότι είναι στο χέρι μας για μια ακόμα φορά να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας και, με συνεπή προσπάθεια και όραμα, να κάνουμε άπειρες φορές πιο ωραίο αυτό που μέχρι τώρα ξέραμε και αγαπήσαμε τόσο πολύ. Με τη βοήθεια του Θεού και την επιμονή και υπομονή του Ανθρώπου, τα πάντα είναι δυνατά! Αρκεί να το πιστέψουμε, και θα τα καταφέρουμε!!!” καταλήγει ο Έλληνας Πρέσβης του Καναδά, Δημήτρης Αζεμόπουλος.