Στο επικεντρο το μεταναστευτικό- Στη Λέσβο Πρωθυπουργός και ο Αυστριακός Καγκελάριος| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τη Λέσβο αναμένεται να επισκεφτούν ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Αυστριακό καγκελάριο Verner Faiman, στον απόηχο της δέσμευσή του για υποστήριξη των αναγκών της Ελλάδας σε κοινοτική χρηματοδότηση για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων και λαθρομεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, παρουσία και εκπροσώπων της Ελληνικής πλευράς, για το μεταναστευτικό. 

Με θέμα την προσφυγική κρίση, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, Verner Faiman, όπως ανακοίνωσε στη Βιέννη η εκπρόσωπός του, Suzane Εnk.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο Αυστριακός Καγκελάριος V.Faiman αναμένεται να επισκεφτεί τη Λέσβο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή καθώς και το σημείο το οποιο έχει επιλεγεί κι εξετάζεται η εγκατάσταση ενός από τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων, «Hotspots».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρηματοδότηση και προσωπικό για τα συνολικά πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων τα οποία προβλέπονται να δημιουργηθούν στη χώρα (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω).
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Ελλάδα από το Αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών και την Καγκελαρία, ομάδα Αυστριακών συντονιστών, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων, ώστε να επιλεγεί το εξειδικευμένο προσωπικό (100 άτομα). Πρόκειται για στελέχη της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης, οι οποίοι προορίζονται κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασύλου της Ε.Ε. (EASO), καθώς επίσης για τον εντοπισμό και τη δίωξη δικτύων λαθροδιακινητών, στο πλαίσιο της Europol.
Σε συνεντεύξεις του, ο Καγκελάριος επισημαίνει ότι, η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και σημειώνει ότι η κατασκευή των Hotspots, στα οποία θα αποσαφηνίζεται εάν κάποιος έχει πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, κρίνεται απαραίτητη ώστε οι πρόσφυγες να μην φθάνουν ανεξέλεγκτα στην Κεντρική Ευρώπη.
«Εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή την πιθανότητα (σ.σ. χορήγησης ασύλου), θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε (02/10) τηλεφωνικές συνομιλίες για το μεταναστευτικό, τόσο με τη Γερμανίδα ομόλογό του όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την Τετάρτη (07/10), σε τηλεδιάσκεψη στην οποια θα συμμετέχει η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Τα μέτρα τα οποια θα ληφθούν και οι χειρισμοί στο μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15/ 16 Οκτωβρίου) το οποίο θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως αναφέρεται από την αυστριακή καγκελαρία, «ο χρόνος πιέζει, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα καταγραφής και τα πρώτα από αυτά θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως μέχρι τέλος του χρόνου».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport