Δεκαέξι μήνες από την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της, η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα βρεθεί να αντικρίσει τη δράστιδα της πράξης σε βάρος της, Έφη Κακαράντζουλα σε μια φορτισμένη όπως αναμένεται συναισθηματικά, δίκη στο ΜΟΑθηνών
“Αθώα” η “ένοχη”, η απόκριση στην πρώτη ερώτηση της Έδρας του ΜΟΑθηνών στην καθ ομολογίαν δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι, Έφη Κακαράντζουλα σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, πρόκειται να καθορίσει την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας.
483ημερες απο την 20η Μαΐου 2020, και 388 ημέρες από το πρώτο εξιτήριο που έλαβε από το τμήμα Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου, όπου παρέμενε σε νοσηλεία, η Ιωάννα Παλιοσπύρου περίμενε αυτή την ημέρα, του δικαστηρίου για τη δικαίωση που αναζητά .
Οι τρεις τακτικές Δικαστές και οι τέσσερις κληρωτοί ένορκοι, οι οποίοι θα οριστούν κατα την έναρξη της διαδικασίας θα κληθούν να εξετάσουν την υπόθεση επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου από την καθ ομολογίαν δράστιδα, μέσα από μια μακρά ακροαματική διαδικασία. Ενδεικτικά αναφέρεται οτι μόνο οι μάρτυρες που έχουν κληθεί από το Δικαστήριο ανέρχονται στους 35, ενώ και οι δύο πλευρές αναμένεται να ζητήσουν την εξέταση, επιπλέον, μαρτύρων για να στηρίξουν τις θέσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση, η ακροαματική διαδικασία και η έκδοση της απόφασης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2022, οπότε συμπληρώνονται το 18μηνο- όπως προβλέπει ο ΠΚ- της προσωρινής κράτησης της υποδίκου.
Η 34χρονη Ιωάννα, έχει δηλώσει με κάθε τρόπο αποφασισμένη να παραστεί αυτοπροσώπως στη δίκη που αρχίζει στις 09.00 το πρωί (15/09), στο ΜΟΑθηνών στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Συνοδευόμενη από το δικηγόρο της, Απόστολο Λύτρα και τη μητέρα της, με το πρόσωπό της προστατευμένο από την έκθεση στον ήλιο και την ατμόσφαιρα, με την ειδική μάσκα που ασκεί πίεση στις ίνες κολλαγόνου του προσώπου της για να περιορίσει τις ουλές από τα βαριά εγκαύματα που της προκάλεσε η επαφή με το καυστικό οξύ, θα βρεθεί μπροστά στην καθ ομολογίαν δράστιδα της επίθεσης σε βάρος της.
Σε δήλωσή της, η Ιωάννα Παλιοσπύρου έχει αναφέρει ότι δεν είναι σίγουρη αν θα καταφέρει να διαχειριστεί συναισθηματικά τη διαδικασία, ωστόσο, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τους φόβους της, καθώς η δράστιδα «πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά».
«Η απόφαση μου να βρεθώ στο δικαστήριο αντιμέτωπη με τη γυναίκα που με κατέστρεψε, για έμενα είναι μονόδρομος. Θέλω να αντικρίσει την καταστροφή που έχουν επιφέρει οι πράξεις της και να λογοδοτήσει για αυτές» αναφέρει.
«Δεν είμαι σίγουρη πως θα μπορέσω να το διαχειριστώ, θα προσπαθήσω όμως. Επενδύω πάντα στη στήριξη της οικογένειάς μου και στην αγάπη του κόσμου, διότι για έμενα τέτοιου είδους άξιες έχουν σημασία και όχι η επιφανειακή ομορφιά. Πρέπει νομίζω κάποια στιγμή να αναθεωρήσουμε ως κοινωνία τα πρότυπα που προβάλλουμε στα παιδιά μας και στους νέους» σημειώνει.
Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΜΟΑθηνών ουσιαστικά θα είναι μια νομική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ποινικολόγων. Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, θα επιχειρηθεί να διατηρηθεί το κατηγορητήριο ως αποδόθηκε στην εισαγωγή της εκδικαζόμενης υπόθεσης, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και την υπεράσπιση να επιχειρεί τη μεταβολή της κατηγορίας σε βαριά σωματική βλάβη, κάτι που θα καθορίσει και την μετέπειτα ποινική της μεταχείριση της κατηγορούμενης, στην απόφαση της Έδρας του Δικαστηρίου.
Όπως επισημαίνουν στο NantiaReport.gr νομικοί κύκλοι, «Με την νέα τροποποίηση του ΠΚ, σε καμία από τις δύο καταδίκες η εκτιτέα ποινή δεν θα ξεπεράσει τα 5ετη. Καθώς στην κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας η ποινή κάθειρξης ορίζεται από 10- 15ετη ενώ στην βαριά σωματική βλάβη έως 10 έτη, δηλαδή 5 και 3.2ετη εγκλεισμού συνολικά μέχρι την υφ όρων αποφυλάκιση, σε απόφαση καταδίκης».