Στη μετά απαγορεύσεων …κανονικότητα- Μάσκες, γάντια και .. πρόστιμα

Σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα με χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, μας θέτουν σε μια νέα .. κανονικότητα

Η επιστροφή στην κανονικότητα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, θα είναι πολύ διαφορετική. Το γενικό lockdown καταργείται και οι μετακινήσεις δεν θα χρειάζονται ειδική άδεια, ωστόσο νέοι κανόνες ορίζουν τις μετακινήσεις και την παρουσία μας σε εξωτερικούς χώρους , σε συνθήκες συνωστισμού, ενώ επισείουν πρόστιμα, για όσους τους παραβαίνουν. Το πρωί του Σαββάτου (02/05) δημοσιοποιήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου . Στο Αρθρο 9 της ΠΝΠ προβλέπεται και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ενδεχόμενο θετικό κρούσμα κορωναϊού σε super market, καθώς δεν είναι απαραίτητη η μάσκα σε όσους εισέρχονται ως πελάτες , σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αναστολή των τμημάτων διανομής και ανεφοδιασμού της επιχείρησης και όχι αναστολή λειτουργίας στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σε δήλωσή του (02/05) στο ΣΚΑΙ, «στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της. Το απόγευμα θα ξεκαθαρίσουμε περισσότερα για τις μάσκες» ενώ πρόσθεσε, «οι Έλληνες θα αρχίσουν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους δεν θα υπάρχει υποχρέωση του SMS και της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου που συνηθίσαμε να ζούμε μαζί τους το τελευταίο διάστημα, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί μας τα βασικά που μάθαμε σε αυτή την έννοια, δηλαδή να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής τα πλένουμε» , τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το σχέδιο «Γέφυρα Ασφαλείας», η επανένταξη της οικονομία και η άρση των μέτρων, θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε επτά στάδια και έχει τέσσερις ημερομηνίες ορόσημα.

Στις 4 Μαΐου- στο πρώτο στάδιο – επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, καθώς ανοίγουν, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια- κουρεία , κέντρα αισθητικής , ΚΤΕΟ (μόνο με ραντεβού) , καταστήματα οπτικών , και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματα πώλησης αθλητικού εξοπλισμού, πώλησης φυτών, πώλησης υποδημάτων . Επιπλέον απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ Περιφερειών, ωστόσο παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και απαγορεύεται η πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα, για τα καταστήματα τα οποία θα λειτουργήσουν, ενώ οφείλουν να τηρούν κανόνες τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες με υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου και να διατηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Ενώ για εργαζόμενους σε κομμωτήρια – κουρεία και κέντρα αισθητικής , υποχρεωτική είναι η χρήση γαντιών και η αποστείρωση του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν .

Σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και ΚΤΕΟ, οφείλουν οι παρευρισκόμενοι να τηρούν αποστάσεις υγειονομικής ασφαλείας, κατά την παρουσία τους ταυτόχρονο στο χώρο σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης . Σύμφωνα με τον κανονισμό , επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σε χώρους έως 20 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία έως 4 άτομα , από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. ισχύει ο περιορισμός της παρουσίας των 4 ατόμων, και επιπλέον ένα άτομο / 10 τ.μ. ενώ για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. στο χώρο επιτρέπεται η παρουσία εως 12 άτομα και επιπλέον ένα άτομο / 15 τ.μ.

Στις 11 Μαΐου- στο δεύτερο στάδιο – επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με τους ίδιους κανόνες στο πρώτο στάδιο επανεκκίνησης , ενώ στις λαϊκές επιτρέπεται η πώληση για τα βιομηχανικά είδη .

Στις 18 Μαΐου – στο τρίτο στάδιο , επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές του Γυμνασίου καθώς και της  Α’ και Β’ Λυκείου , επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Παράλληλα στην ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οι Αρχαιολογικοί χώροι, τα Ζωολογικά πάρκα και οι Βοτανικοί κήποι , ωστόσο δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Καθώς επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες εντός τους χώρου τους (take away).

Την 1η Ιουνίου -στο τέταρτο στάδιο, επαναλειτουργούν τα Εμπορικά Κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους. Σε κάθε εμπορικό κέντρο θα μπορεί να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά, ενώ η απόσταση σε επιχειρήσει εστίασης με τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικού χώρους, ορίζεται ανά 2 μέτρα και έως 4 άτομα ανά τραπέζι.  Το ωράριο λειτουργίας ορίζεται στις 10:00 ως διευρυμένο. Εξετάζεται ως ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία.

Το πέμπτο στάδιο – θα προσδιοριστεί εντός του Ιουνίου – επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Ενώ υπάρχει σχεδιασμός για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης περιόδου, με κανονισμούς και περιορισμούς ανάλογους με τους ισχύοντες για τους χώρους εστίασης.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική

Η μάσκα , σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, είναι υποχρεωτική «σε όλους τους κλειστούς χώρους» και τα ΜΜΜ «για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό», στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ΤΑΞΙ, τα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, τα Νοσοκομεία, στα ιατρεία, καθώς και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Σε περιπτώσεις που εντοπίζεται παραβίαση των κανονισμών υγειονομικής προστασίας, για όσους δε φορούν μάσκα σε χώρους (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κ.λπ.) στους οποίους έχει κριθεί υποχρεωτικό , με το ύψος του διοικητικού προστίμου να ανέρχεται στα €150 , ενώ υψηλά πρόστιμα προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις .

Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ τα πρόστιμα για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα €1.000 , καθώς και για λειτουργία καταστημάτων – επιχειρήσεων για τις οποίες δεν ισχύει η άρση της αναστολής λειτουργίας, με το πρόστιμο να ανέρχεται στις € 5.000. Σε ισχύ παραμένει και το πρόστιμο παραβίασης της καραντίνας , με το ύψος του ποσού στις €5.000 , καθώς και για παραβίαση στις μετακινήσεις  εκτός Περιφερειακής ενότητας , με το πρόστιμο να ανέρχεται στα €300 .

Νέα πρόστιμα σε παραβάσεις στου κανονισμούς σταδιακής επαναφοράς

  • Για Επιχειρήσεις έως 20 τ.μ.

Προβλέπεται πρόστιμο €2.000 και αναστολή λειτουργίας εως 15ημέρες για παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων, και κατά περίπτωση πρόστιμο €4.000 με αναστολή λειτουργίας: 30 ημέρες

  • Επιχειρήσεις από 20 έως 100τμ

Σε παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων, προβλέπεται πρόστιμο €3.000 εως €15.000 και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες, καθώς και κατά περίπτωση πρόστιμο €6.000 εως €30.000 και αναστολή λειτουργίας για  30 ημέρες

  • Επιχειρήσεις από 100 έως 300τμ

Κατά παράβαση των διατάξεων της αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων, προβλέπεται πρόστιμο €10.000 έως € 50.000 με αναστολή λειτουργίας έως 30 ημέρες, καθώς και κατά περίπτωση πρόστιμο €10.000 έως € 50.000 με αναστολή λειτουργίας για 60 ημέρες

  • Επιχειρήσεις άνω των 300τμ

Προβλέπεται πρόστιμο €20.000 έως € 100.000 με αναστολή λειτουργίας για 60 ημέρες, σε παραβάσεις αναλογίας τετραγωνικών /ατόμων, ενώ κατά περίπτωση επιβολή προστίμου €20.000 έως €100.000 ευρώ