Στη φυλακή επιστρέφει ο δράστης του μακελειού στα Δικαστήρια Ιωαννίνων το 1994, με νεκρούς Εισαγγελέα και Αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ

Ανακλήθηκε με βούλευμα η υφ’ όρων απόλυτή του δράστη στο της διπλής δολοφονίας του Εισαγγελέα Σπύρου Σπύρου και του Αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ, Κώστα Ζαμπαλά, στα Δικαστήρια Ιωαννίνων το 1994

Το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, ανακάλεσε με βούλευμα την προ έτους έκδοση απόφασης υπό όρων απόλυσης του- τότε – εργολάβου δημοσίων έργων, Κωνσταντίνου Μπίντου και διέταξε τη σύλληψη και την εκ νέου φυλάκισή του προς έκτιση του υπολοίπου της ποινής του, με τον 42άχρονο σε εκτέλεση της απόφασης να έχει συλληφθεί και έχει οδηγηθεί σε Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης. Το Δικαστήριο είχε επιβάλει στον 42άχρονο – τότε- Κωνσταντίνο Μπίντο,  δις ισόβια, και κάθειρξη 23 ετών και 3 μηνών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, οπλοφορία, οπλοχρησία καθώς και φυλάκιση 6μηνών, για άλλα ποινικά αδικήματα.

Ο Κωνσταντίνος Μπίντος, είχε καταδικαστεί ως δράστης της διπλής δολοφονίας στις 7 Νοεμβρίου το 1994 στα Δικαστήρια Ιωαννίνων, με θύματα τον Αντιεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου και τον Αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ, Κώστα Ζαμπαλά, καθώς επίσης είχε τραυματίσει τέσσερις πολίτες.

Το χρονικό του μακελειού στα Δικαστήρια των Ιωαννίνων το 1994

Ως δικομανής περιγράφεται ο 42άχρονος τότε Ηπειρώτης Κων/νος Μπίντος . Ο ίδιος, είχε προβεί σε υποβολή ένσταση κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών, ενώ κατηγορούσε το Δημόσιο ότι δεν του κατέβαλλε χρήματα για έργα που είχε αναλάβει με δύο κατασκευαστικές εταιρείες τις οποίες είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, έχοντας αποκτήσει οικονομικές εκκρεμότητες και χρέη και αντιμετώπιζε πρόβλημα βιοπορισμού . Διαζευγμένος προ 12ετίας και πατέρας μιας έφηβης -τότε – κόρης.

Ο εργολάβος Δημοσίων Έργων, είχε πρόσφατα προβεί στην αγορά καραμπίνας και πήγαινε για κυνήγι, με το ίδιο όπλο λίγο μετά τις 12μμ το μεσημέρι, εκείνης της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 1994 εισέβαλλε στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου εκδικάζονται πταισματικές και πλημμεληματικτές υποθέσεις, με Πρόεδρο την Πρωτοδίκη Παρασκευή Τσουμάρη, Γραμματέα Έδρας την Κωστούλα Πρόκου- Καραπάνου και Εισαγγελέα Έδρας τον Αντεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου.

Ο -τότε – 42άχρονος Κωνσταντίνος Μπίντος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, εισβάλλει στην αίθουσα και βγάζει από την καμπαρτίνα του φοράει την καραμπίνα που έχει μαζί του. «Βγείτε όλοι έξω!», φωνάζει με το κυνηγετικό όπλο να σημαδεύει την Έδρα και ακολουθεί ο διάλογος. «Κατεβάστε το όπλο, κύριε, και πείτε μας, τι πρόβλημα έχετε;», ρωτάει ο -τότε – 37άχρονος Αντεισαγγελέας Σπύρου Σπύρου. «Θέλω να τελειώνω τώρα με την υπόθεσή μου! Να μου κάνετε διακανονισμό για κάτι ακάλυπτες επιταγές!», επιμένει ο ένοπλος με ένα αίτημα εκτός αρμοδιότητας του Δικαστηρίου . Παρά τις προσπάθειες του Εισαγγελικού Λειτουργού να τον ηρεμήσει, τον πυροβολεί με την καραμπίνα και ο Αντιεισαγγελέας Σπύρος Σπύρου σωριάζεται νεκρός, ενώ και η Γραμματέας τραυματίζεται ελαφρά.

Ο Κωνσταντίνος Μπίντος, βγαίνει στο προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου και πυροβολεί τραυματίζοντας δύο διερχόμενους πολίτες, τον Κωνσταντίνο Κατσόγια και τον Μιλτιάδη Μαμάκο ενώ στο Δικαστικό Μέγαρο από την Ασφάλεια Ιωαννίνων έχει μεταβεί ο – τότε- 30άχρονος Αστυφύλακας Κώστας Ζαμπάλας, με μεταγωγή κρατούμενης στον Εισαγγελέα, και καλεί ενισχύσεις . Ο Αστυνομικός προσπαθεί να προσεγγίσει τον ένοπλο δράστη, ο οποίος βρίσκεται στο προαύλιο και δέχεται πυρά εξ επαφής από την καραμπίνα που έχει οπλίσει ο Κωνσταντίνος Μπίντος.

Οι ενισχύσεις – τέσσερις Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, καταφτάνουν με καθυστέρηση στο Δικαστικό Μέγαρο ενώ ο ένοπλος πυροβολεί αδιακρίτως και σκάγια από τα πυρά του τραυματίζουν τον Αρχιφύλακα Νίκο Γιαννόπουλο, 31, πριν δεχτεί πυρά ακινητοποίσης από Αστυνομικό, μια βολίδα στο θώρακα. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα είχε στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ακόμα 84 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου!

Καταδικάστηκε χωρίς ελαφρυντικά τον Ιούνιο του 1995

Στον Εισαγγελέα ο εργολάβος, οδηγήθηκε μόλις έλαβε εξιτήριο από το Νοσοκομείο, χωρίς νομική εκπροσώπηση, καθώς από το ΔΣΙ οι δικηγόροι είχαν αρνηθεί να τον εκπροσωπήσουν. Με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος.

«Δεν είναι κακός άνθρωπος ο γιος μου», καταθέτει στη δίκη η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 1995, στο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πρέβεζας, η μητέρα του δράστη, «Κάποτε είχε 20 υπαλλήλους, αλλά τον έπνιξαν τα χρέη. Το δημόσιο δεν τον πληρώνει για τα έργα, με αποτέλεσμα να χρωστάει στην Εφορία, στο ΙΚΑ, παντού. Πόσο να αντέξει τις πιέσεις…».  Οι Δικαστές δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασαν σε δις ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους συγγενείς των θυμάτων του. Ο καταδικασμένος δράστης για το μακελειό , επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος, το Δικαστικό Μέγαρο των Ιωαννίνων, για να υποστηρίξει την έφεσή του, χωρίς να την κερδίσει.

Στην Άρτα τελέστηκε η κηδεία του Αντεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου, πατέρα ενός κοριτσιού -τότε -τριών ετών, ενώ στον Άγιο Ιωάννη Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Κώστα Ζαμπάλα, ήταν πατέρας δύο αγοριών ηλικίας -τότε – τριών και ενός έτους. Είχε Γεννηθεί στη Γερμανία και όταν επέστρεψε η οικογένειά του στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην ΕΛΑΣ ενώ είχε υπηρετήσει στα ΜΑΤ στην Αθήνα και εννιά μήνες νωρίτερα είχε ζητήσει μετάθεση στον τόπο συμφερόντων του, τα Ιωάννινα, για να είναι κοντά στους γονείς του. Μετά θάνατον του απονεμήθηκε επ’ ανδραγαθία ο βαθμός του Αρχιφύλακα.