Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να συμμετείχαν σε απόπειρα ανθρωποκτονίας είχαν παρουσία στην Ελλάδα

Και στην Ελλάδα είχαν βρεθεί τα δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που φέρονται να έκαναν την απόπειρα ανθρωποκτονίας με στρατιωτικού τύπου δηλητήριο Νοβιτσιόκ στο Σόλσμπερι, εναντίων του πρώην Ρώσου πράκτορα Σκριπάλ το 2018

Πρόκειται για δύο αξιωματικούς της Ρωσικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που έγιναν γνωστοί από την υπόθεση του Σκριπάλ με τα ονόματα Αλεξάντρ Πετρόβ και Ρουσλάν Μπασίροφ, με τα πραγματικά επίθετα Μίσκιν και Τσεπίγα. Τα ονόματά τους ήρθαν ξανά με την επικαιρότητα με την αποκάλυψη ότι εκείνοι φέρονται να οργάνωσαν τις εκρήξεις σε αποθήκες στρατιωτικού υλικού στην Τσεχία το 2014. Αυτές οι αποκαλύψεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Πράγα και τη Μόσχα.

Οι περισσότερες αποκαλύψεις για τη δράση των δύο πρακτόρων και συνολικά της μυστικής ομάδας της GRU, στην οποία υπάγονται, ήρθαν στο φως από την ερευνητική ομάδα Bellincat και τον επικεφαλής της Χρήστο Γκρόζεβ. Όπως φαίνεται, οι δύο Ρώσοι πράκτορες ταξίδευαν τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου εκτελούσαν μυστικές αποστολές, ορισμένες από τις οποίες περιελάμβαναν δολιοφθορές, δολοφονικές επιθέσεις σε εχθρούς του Κρεμλίνου κ.ά.

Όπως αποκάλυψε σήμερα -κατά τη διάρκεια συνέντευξης- ο επικεφαλής του Bellincat Χρήστο Γκρόζεφ, ανάμεσα στους προορισμούς των Πετρόβ και Μπασίροφ ήταν και η Ελλάδα. Γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τον σκοπό και την αποστολή που είχαν στη χώρα μας αυτοί οι πράκτορες. Στο επόμενο διάστημα, και καθώς οι έρευνες του Bellincat συνεχίζονται, αναμένεται να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία όσον αφορά το θέμα.

_________________________________________________

* Πληροφορίες του Κώστα Ονισενκο