ΣτΕ: Αποζημίωση για ψυχική οδύνη με προσαυξήσεις στην αδελφή του Γρηγορόπουλου, πληρώνει η ΕΛ.ΑΣ

Απόφαση της Διεύθυνσης Οικονομικών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εγκρίνει την καταβολή δικαστικής αποζημίωσης στην αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Αρετή Γρηγοροπούλου.
Εννιά χρόνια από το θανάσιμο τραυματισμό του 15άχρονου- του-  Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από εποστρακισμό βολίδας όπλου του Ειδικου Φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, με απόφαση τπυ Τμήματος Προϋπολογισμού και Δαπανών της Διεύθυνσης Οικονομικών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εγκρίνεται η καταβολή δικαστικής αποζημίωσης ύψους #€252.610 στην Αρετή Γρηγοροπούλου, αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
«Πρόκειται για χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη που υπέστη από το θάνατο του αδερφού της Ανδρέα-Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» της Κυριακής.

Η επιδικασθείσα αποζημίωση ανέρχονταν στις #€200.000ν ωστόσο δεν καταβλήθηκε λόγω ενστάσεων με αποτέλεσμα να προσαυξάνονται οι τόκοι καθώς η γραφειοκρατία και ο φόρτος υποθέσεων στα Δικαστήρια καθυστέρησε την καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια, όπως έχει διεκδικήσει από το Δημόσιο αποζημίωση, για ψυχική οδύνη.
Από τα #€252.610 που πρόκειται να λάβει η Αρετή Γρηγοροπούλου τα #€52.610 είναι οι νόμιμοι τόκοι που «τρέχουν» από τις 18 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Επρόκειτο για μία φθοροποιό ψυχικά διαδικασία που κράτησε πολλά χρόνια και η οποία ευελπιστούμε ότι θα λήξει σύντομα. Η οικογένεια του Αλέξανδρου έχει ήδη ταλαιπωρηθεί πολύ και δεν αντέχει ψυχικά να ασχολείται άλλο με αυτό το θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκε να κάνει συμβιβασμούς, παρότι θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό. Η χρηματική αποζημίωση δεν είναι το αντίδοτο στον ανθρώπινο πόνο. Είναι όμως το λιγότερο που μπορεί να κάνει το κράτος απέναντι στην οικογένεια», προσθέτει πηγή από την πλευρά της οικογένειας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην Αρετή Γρηγοροπούλου τα χρήματα σύμφωνα με την απόφαση πρόκειται να καταβληθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Η Τζίνα Τσαλικιάν – μητέρα του Γρηγορόπουλου- και η Αρετή Γρηγοροπουλου- αδελφή του- υπέβαλαν (2009) παράσταση πολιτικής αγωγής και αξίωναν τη διεκδίκηση αποζημίωσης, αρχικά με αγωγή ύψους #€2,7εκτ. Ωστόσο Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε για ψυχική οδύνη το ποσό των #€900.000. Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση. Προκειμένου, ωστόσο, να λήξει η υπόθεση και να μην εισαχθεί εκ νέου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, η οικογένεια αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβιβαστική επίλυση.

______________

* Έθνος της Κυριακής