ΣτΕ: Αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Παράλειψη αστυνομικών οργάνων θεμελιώνοντας την αστική ευθύνη του δημοσίου, διαβλέπει η απόφαση των Ανώτατων Δικαστών

Αποζημίωση που φτάνει τα €1,8 εκατομμύρια είναι υποχρεωμένο να καταβάλει εντόκως το ελληνικό δημόσιο, σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, από τον πρώην Ειδικό Φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα.

Στο σκεπτικό της απόφασής τους επισημαίνουν ότι: «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια».

Καθώς επισημαίνουν, «Αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η είδηση θανάτου ανηλίκου (σ.σ.: Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) στην περιοχή των Εξαρχείων από πυροβολισμό αστυνομικού είναι λίαν πιθανό έως αναμενόμενο να προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση, να οδηγήσει σε άμεση μαζική κινητοποίηση πολιτών στα αστικά κέντρα και συνακόλουθα να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή κοινωνική έκρηξη».

Οι Ανώτατοι Δικαστές αναφέρονται ακόμα στα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την προβλεψιμότητα των βίαιων επεισοδίων μεγάλης έντασης και έκτασης με ζημιογόνες συνέπειες.