Σταυρούπολη: Πώς κλιμακώθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στα επεισόδια του ΕΠΑΛ

Τα επεισόδια στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκη, για όσους είναι απλά θεατές αποδίδονται σε αντιπαράθεση μαθητών και φοιτητών, κατ’ άλλους “φασιστών” και “αντιφα”, ωστόσο η πραγματική διάσταση γυρίζει πίσω στο χρόνο όταν το “Μακεδονικό” ήταν στο επίκεντρο

Με αφορμή το “Μακεδονικό” και τα συλλαλητήρια που ακολούθησαν η αντιπαράθεση είχε επεκταθεί και σε χώρους πέραν της άμεσης πολιτικής δράσης. Οπαδοί του ΠΑΟΚ, του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού σωματείου της Βόρειας Ελλάδας, είχαν ταχθεί αντίθετοι στην ονοματοδοσία του ονόματος “Μακεδονία” στα Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια ενός από το μεγαλειώδη συλλαλητήρια, προκλήθηκε ο εμπρησμός (21/01 2018) στο διατηρητέο νεοκλασικό στο οποίο στεγαζόταν η κατάληψη “Libertatia”.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο «Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας”», αναφέρουν, «… τριάντα από τα περίπου εκατό άτομα του κύριου κινούμενου όγκου επιτίθενται κατά της κατάληψης, με πέτρες και πυρσούς, με μερίδα αυτών να φορά διακριτικά του ΠΑΟΚ, και επιχειρούν να εισβάλουν στον χώρο, ενώ οι υπόλοιποι φωνάζουν φασιστικά συνθήματα. Κόσμος της περιφρούρησης απάντησε στην επίθεση και τους απώθησε, ενώ έσβησε γρήγορα και εστία φωτιάς που προκλήθηκε από πυρσό.«

»Μισή ώρα αργότερα, η Libertatia ξαναδέχεται επίθεση. Αυτή τη φορά, ομάδα ατόμων με ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας φασιστικά καθώς και υπέρ του ΠΑΟΚ συνθήματα εισβάλλει στον χώρο της κατάληψης και του βάζει φωτιά… Οποιος περνάει, πλέον, μπροστά από τη Libertatia βλέπει ένα καμένο κτίριο και αναγραμμένο σε τοίχο της “ΠΑΟΚ 4 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ”». 

Ενώ και η δημόσια τοποθέτηση του- τότε – Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με τον εμπρησμό της Libertatia ανέφερε ότι, «κάηκε από δύο ομάδες αντιφρονούντων ΠΑΟΚτσήδων, οι οποίοι μισοί ήταν υπερεθνικιστές και οι άλλοι μισοί αναρχικοί. Και μαλώνουν μεταξύ τους αυτοί. ΠΑΟΚτσήδες, ε! Κύριο αντικείμενο κοινό που τους συνδέει είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά έχουν διαφορετική αντίληψη ο καθένας για τον ΠΑΟΚ. Αυτοί βάλανε φωτιά. Αυτό είναι δεδομένο». Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης», ωστόσο στη συνέχεια διευκρίνιζε πως «έτσι μου είπανε». Σύνδεσμοι οπαδών του ΠΑΟΚ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία τον εγκαλούσαν «για την ανοργανωσιά του συλλαλητηρίου και την απροστάτευτη πόλη από τους μεν και τους δε». Την ανακοίνωση δεν είχαν υπογράψει ο Σ.Φ.ΠΑΟΚ “Θύρα 4” και ο Πανελλήνιος Σ.Φ.ΠΑΟΚ Αθηνών.

Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018. Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην περιοχή της Σταυρούπολης με τους Ελπίδες Σταυρούπολης και την Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας, υπερ των φιλοξενούμενων (1-4).

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, περίπου 20 με 25 κουκουλοφόροι με κράνη, κατσαβίδια, ξύλα, και καρέκλες που συνέλεξαν πλησίον του γηπέδου, επιτεθηκαν στους 30 φιλάθλους της Προοδευτικής, οι οποίοι πανηγύριζαν τη νίκη της ομάδας τους, με τρεις τουλάχιστον τραυματίες.  Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στα αποδυτήρια, με πυροσβεστήρες και πέτρες, ενώ διαιτητές και ο παρατηρητής παρέμειναν κλειδωμένοι στο δωματιάκι τους, με τον γιατρό να έχει αποχωρήσει νωρίτερα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epsm24.gr οργανωμένοι με ασπρόμαυρα διακριτικά (παραπέμπουν στα διακριτικά του ΠΑΟΚ), φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα, εισέβαλλαν στη κερκίδα και επιτέθηκαν στους περίπου 30 οπαδούς της Προοδευτικής Τούμπες που βρέθηκαν στο γήπεδο. Αιτία των επεισοδίων, αποτέλεσε, η στάση των “φίλων” της Προοδευτικής υπέρ του ονόματος των Σκοπίων, το οποίο έφερε την αντίδραση των “φίλων” του ΠΑΟΚ.

Σε ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται, «Η Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας είναι μια αυτοοργανωμενη ερασιτεχνική ομάδα με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντισεξιστικά χαρακτηριστικά. (…) δέχτηκαν προσχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση από ομάδα φασιστών, με αφορμή το “Μακεδονικό”.

Σχετικά άμεση ήταν η αντίδραση της αστυνομίας, χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή της Σταυρούπολης, κοντά στο δημαρχείο Παύλου Μελά.

Στο ενδιάμεσο διάστημα υπήρχαν επεισόδια και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο διαφορετικών προσδιορισμών.

Την περασμένη εβδομάδα τρεις φοιτητές μέλη αριστεριστών παρατάξεων επιχείρησαν διανομή φυλλαδίων, εντός του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ με μαθητές να τους απομάκρυναν. Σε “αντιφασιστική” συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης (28/09) οργανωμένο μπλοκ αριστεριστές φοιτητές με καδρόνια,  λοστους και κράνη, κινήθηκαν εναντίον των μαθητών με απόπειρα εισβολής στο Σχολικό Συγκρότημα, σε απώθησή του κατα την έξοδό τους ακολούθησε η συμπλοκή με δύο τραυματίες.

Με νέο “κάλεσμα ” το πρωί της Τετάρτης (29/09) οι παρατάξεις της αριστεράς έξω από το Σχολικό Συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης,  συγκεντρώθηκαν και πάλι, κραδαίνοντας καντάρια και λοστους σε… “αντιφασιστική συγκέντρωση”.

Άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, για τα οποία δεν προκύπτει συσχετισμός με τη Σχολική κοινότητα, βγήκαν από το προαύλιο και επιτέθηκε με μολώτοφ, κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους φοιτητές της αριστεράς. Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παρουσία Μέτρων Τάξης στο σημείο επενέβησαν με χρήση χημικών σε απώθηση των ταραξιών.

Το θέμα που έχει ανακύψει είναι πολύ πιο σοβαρό από την εύκολη ανάγνωση που επιχειρείται να αποδοθεί. Ταυτόχρονα απειλές στα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσαν να αποδώσουν ποινικές διώξεις με κατηγορίες για κακουργήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής από τις 40 προσαγωγές συνελήφθησαν έξι σε βάρος τους σχηματίσθηκαν δικογραφίες για αντικείμενα που κατείχαν και παραπέμπουν σε παράβαση του νόμου περί όπλων. Ενώ και από το υπουργείο Παιδείας έχει υποβληθεί αίτημα Εισαγγελικής παρέμβασης…