Στα αζήτητα δέκα περιπολικά μεταφοράς φορέων ασθενειών και μεταδοτικά νοσήματα

Περιπολικά, με ειδικό χώρο για να μεταφέρουν άτομα με επικίνδυνα μεταδοτικά νοσήματα, έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ, και εν μέσω πανδημίας παραμένουν ανενεργά

Δέκα υπηρεσιακά οχήματα είχε προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ με απομονωμένο χώρο πίσω από τον οδηγό και συνοδηγό , από την κατασκευάστρια εταιρεία, επενδυμένο με πλαστικό που δημιουργεί κλωβό, ενώ διαθέτει τάπες αποστράγγισης ώστε να απολυμαίνεται και να πλένεται μετά από κάθε «ύποπτο» περιστατικό μεταγωγής. Τα συγκεκριμένα οχήματα, είχαν διατεθεί στις Διευθύνσεις Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης, και σε επτά Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών. Σήμερα, ωστόσο, είτε είναι ακινητοποιημένα είτε χρησιμοποιούνται σαν απλά περιπολικά για τις ανάγκες των Υπηρεσιών στις οποίες έχουν χρεωθεί, ενώ η μεταφορά κρατουμένων ως περιστατικά με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, γίνονται με περιπολικό στην ΓΑΔΑ , για να παραληφθεί στην συνέχεια, από ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε Νοσηλευτικά Σημεία Αναφοράς.

Τρία από τα υπηρεσιακά οχήματα αγοράστηκαν το 2013 και κατανεμήθηκαν στις Διευθύνσεις Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης και στο ΠροΚεΚΑ Ταύρου. Το 2018 η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε ακόμη 7 ίδια περιπολικά τα οποία χρεώθηκαν στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Αμυγδαλέζας, Ταύρου, Κορίνθου, Δράμας, Ξάνθης, Ορεστιάδας και Λέσβου. Σήμερα, τουλάχιστον δύο από τα συγκεκριμένα υπηρεσιακά οχήματα, των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι ακινητοποιημένα, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται, αλλά σαν απλά περιπολικά.

Προηγήθηκε η ερασιτεχνική -επικίνδυνη χαρακτηρίστηκε από υπηρεσιακούς και όχι μόνο παράγοντες- απόπειρα της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης με διάθεση οχήματος του Τμήματος Φιλοθέης – Ψυχικού ιδιοκατασκευής με προσθήκη  διαχωριστικού πλεξιγκλάς . Η απόπειρα αυτή καθώς και οποιαδήποτε άλλη μη εγκεκριμένη από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, τελικά απαγορεύτηκε, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ ενώ συστάθηκε γνωμοδοτική επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές οποιασδήποτε ανάλογης προσθήκης.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί σε μία περίοδο κρίσης για τη χώρα, τα δέκα από κατασκευής με ειδικό χώρο μεταφοράς ύποπτων περιστατικών για μεταδοτικά νοσήματα, τα περιπολικά δεν «επιτάχθηκαν» για το σκοπό και το ρόλο που έχουν αγοραστεί, ώστε να προστατεύεται η υγεία των Αστυνομικοί σε μεταγωγές κρατουμένων και ύποπτων περιστατικών και να ενισχύσουν τις ευρύτερες επιχειρήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .

_____________________________________

* με πληροφορίες από astinomiko.gr