Στ.Κοντονής: Ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη δεν αποφυλακίστηκε με το Νόμο Παρασκευόπουλου

Διευκρινίσεις για τη διάταξη σύμφωνα με την οποία αποφυλακίστηκε ο 58άχρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής παραχώρησε την ακόλουθη δήλωση:
«Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, γίνεται γνωστό ότι ο κατηγορούμενος για τη φρικτή δολοφονία στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών, φυλακίστηκε το 2011 και τιμωρήθηκε αρχικά με ποινή 20 ετών, και τελεσίδικα, το 2017 με ποινή 12 ετών.

Με την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης είχε ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της συνήθους υφ’ όρον απόλυσης κατ’ άρθρα 105 επ. Ποιν. Κώδικα, δηλ. τα 3/5 της ποινής του, καθώς είχε ήδη εκτίσει 9 χρόνια ποινής. Κατόπιν τούτου η αποφυλάκισή του, στις 15.6.2017, ήταν δεδομένη. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή των ν. 4322/2015 και ν. 4411/2016 παρήλκε. Ελπίζουμε η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου.

Όπως σημειώνεται στην περίπτωση του 58άχρονου σεσημασμένου τοξικομανούς, αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, δηλαδή 6 χρόνια στη φυλακή και 3 χρόνια σε μεροκάματα (1.107) αφού το 2017 η ποινή του μειώθηκε κατά 8 χρόνια από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα:

-Συνελήφθη τον Ιούνιο του 2011 και προφυλακίστηκε το 2011 για «αγορά και κατοχή ναρκωτικών από κοινού (37,5 κιλά) από μη τοξικομανή». Από εκείνη τη μέρα άρχισε να μετρά ο χρόνος κράτησής του.

-Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του επέβαλλε ποινή 20 ετών. Στο μεσοδιάστημα άρχισε να εργάζεται, όπως έχουν δικαίωμα οι μη ισοβίτες κρατούμενοι

-Το 2017 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε δραστικά την ποινή του στα 12 χρόνια κάθειρξη. Ο κατηγορούμενος επέστρεψε για λίγες ώρες στη φυλακή και αποφυλακίστηκε, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Κι αυτό γιατί η αποφυλάκιση με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (η συνήθης διαδικασία) γίνεται στα 3/5 της ποινής. Ο κρατούμενος είχε εκτίσει ήδη 6 χρόνια πραγματικής κράτησης και 3 πλασματικής (μεροκάματα)

Συνεπώς, ο 58άχρονος Αρμένης, Μανώλης Σοροπίδης- Εσατζιάν, καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας της 32άχρονης Εφοριακού, είχε ήδη εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και είχε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης όπως κι έκανε, ενω ο Νόμου Παρασκευόπουλου προβλέπει ότι για να αποφυλακιστεί κάποιος πρέπει να έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής.