Σπάτα: Έρευνα για τις συνθήκες θανάτωσης του χιμπατζή ζήτησε η Εισαγγελία

Μετά τις αντιδράσεις και την υποκινουμενη κινητοποίηση έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με Εισαγγελική παραγγελία ζητήθηκε διερεύνηση των συνθηκών θανάτωσης του χιμπατζή

Συνελήφθη ο 29χρονος φροντιστής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ο οποίος πυροβόλησε και θανατωσε το χιμπατζή με το όνομα “Μπαζού”, καθώς αφου εκδιωχθηκε απο αλλους επτά χιμπατζήδες βγήκε απο τον οριοθετημένο χώρο και αφιονισμένος έτρεχε να απομακρυνθεί.
Εναντίον του υπαλλήλου σχηματίστηκε δικογραφία για θανάτωση ζώου ενώ διατάχτηκε προανάκριση. Με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος ενώ ζητήθηκε διερεύνηση της υπόθεσης.

Το απόγευμα της Κυριακής (26/06) οικολογικές οργανώσεις προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από την είσοδο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ενώ στο σημείο έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας σε αποτροπή επεισοδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου, με επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητείται πλήρη και άμεση ενημέρωση:

-για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.

-για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.

-για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.

-για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.

-για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ενώ με επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ζητείται η άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

-για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.

-για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.

-για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ενω οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ πρόκειται το πρωί της Δευτέρας (27/06) να μεταβούν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ώστε να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης της άγριας πανίδας που διαβιεί στο χώρο. Πρόκειται για κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων υπό τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης ‘Αγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης και καλούνται να  προβούν σε έλεγχο νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται στους χώρους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.