Σούδα: Κοντεινερς με όπλα σε φορτηγό πλοίο

Στελέχη του Λιμεναρχείου Χανίων, εντοπισαν και κατέσχεσαν σε φορτηγό πλοίο κοντεινερς με όπλα και πυρομαχικά.

image
Το "Trader" (προηγούμενη ονομασια KUKI BOY)

Το φορτηγό πλοίο “Trader” (KUKI BOY προηγούμενη ονομασία), σημαίας Τονγκο, με 11μελές πλήρωμα- εκ των οποίων έξι από τη Συρία, τέσσερις από την Ινδία και ένας από τον Λίβανο-, έμφορτο με 6 κοντεινερς στα οποία υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά, εντοπίσθηκε από στελέχη του Λιμεναρχείου Χανίων (28/02)
Σε “ρεσαλτο” στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού, τα ξημερώματα (28/02) υποχρέωσαν τον καπετάνιο να καταπλεύσει στο λιμάνι της Σούδας, όπως αποτυπώνεται και στο χάρτη στο marinetraffic.com.

image
Η πορεια του "Trader" από το "marinetraffic.com"

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο φαίνεται να έχει νόμιμο φορτίο όπλα, ωστοσο, δύο από τα εμπορευματοκιβώτια εξετάζονται ως ύποπτα, με τις τελωνιακές Αρχές, να εξετάζουν τα συνοδευτικά έγγραφα για το σύνολο του οπλισμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Λιμενικού για το ακριβές δρομολόγιο του φορτηγού πλοίου τον αποστολέα και τον παραλήπτη του φορτίου, ενώ φέρεται να είχε αποπλεύσει απο την Μερσίνα, στη Σμύρνη και στη συνέχεια στο Λίβανο και τις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής.

Σημειώνεται, οτι τον Σεπτέμβριο του 2015, στα νότια της Κρήτης, και παλι από πληροφορίες της ΕΥΠ, είχε ακινητοποιηθεί -τότε- το φορτηγό πλοίο «Haddad 1», η διαχειρίστρια εταιρεία του οποίου βρισκόταν στη λίστα για διακίνηση όπλων προς τη Συρία. Στα παραστατικά συνοδευτικά έγγραφα του πλοίου “μετέφερε” συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής, ωστόσο σε δύο από τα συνολικά 14 εμπορευματοκιβώτια τα οποία είχαν κατασχεθεί- καταμετρηθηκαν 491.950 σφαίρες διαμετρήματος 9mm και περίπου 5.000 καραμπίνες. Τα αμφιβόλου γνησιότητας συνοδευτικά έγγραφα τα οποία και κατασχέθηκαν στο «Haddad 1» εμφανιζαν ιδιοκτησία σε εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, και τελικό προορισμό το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης, ενώ τη φόρτωση του εμπορεύματος είχε αναλάβει εταιρεία που εδρεύει στην Αλεξανδρέττα (Iskenderun) της Τουρκίας.
Είχε προηγηθεί το φθινόπωρο του 2013 ο εντοπισμός του πλοίου «Noor M», της τουρκικής εταιρείας TSS Silah Ve Savunma Sanayi Dis Ticaret Ltd, καταχωριμένη στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ύποπτη για διακίνηση όπλων προς τη Συρία, το οποίο μετέφερε εκατομμύρια σφαίρες καθώς και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα, από αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας και τελικό προορισμό τη Λιβύη. Ωστόσο, από χάρτες που κατασχέθηκαν στο πλοίο, προέκυψε οτι το «Noor M» είχε τελικό προορισμό τη Συρία.