Σκόπια: Όλη νύχτα οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα όσων εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της χώρας

Με επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Σκοπιανοι επαναπροωθούσαν όσους μπήκαν παράνομα στα Σκόπια. Σε περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες υπολογίζεται ο αριθμός.

image

Στρατιωτικές και Αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της νύχτας (15/03) προχώρησαν σε επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, με στρατιωτικά φορτηγά όσων προσφύγων και λαθρομεταναυτών, περιόρισαν νωρίς το απόγευμα (14/03) στο ακριτικό χωριό Μόιν, κοντά στη Γευγελή, να έχουν εισέλθει παράνομα στο έδαφος της χώρας.

image

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, αναχώρησαν μαζικά το πρωί της Κ.Δευτέρας (14/03) από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης και σε πορεία για μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν παρανομα- από αφύλαχτο σημείο -στο έδαφος των Σκοπίων .
image

Είχε προηγηθεί διανομή στον καταυλισμό της Ειδομένης, άγνωστης προέλευσης φυλλαδίου, μαζί με χάρτη της περιοχής, στα οποία αναγράφεται ότι” “όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει” ενώ σε άλλο σημείο, σημειώνεται ότι ” ο φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία”.
Εκπρόσωπος της Σκοπιανής Αστυνομίας, ανέφερε ότι ολοι οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν για παράνομη στη είσοδο στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Μεταξύ των συλληφθέντων, 30 Έλληνες- σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά σε 8άτομα- και ξένοι φωτορεπόρτερ, και ακτιβιστές που ακολουθούσαν την πορεία των προσφύγων και λαθρομεταναυτών και εισήλθαν παράνομα στο έδαφος των Σκοπίων.
Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και οι ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Γευγελής και σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές των Σκοπίων τους επέβαλαν κατά περίπτωση, διοικητικό πρόστιμο €250 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα. Με την καταβολή του προστίμου, η Αστυνομία των Σκοπίων, θα προχωρήσει τις διαδικασίες διοικητικής απέλασής τους.
άγνωστης προέλευσης φυλλάδια που διακινήθηκαν στην Ειδομένη, μαζί με χάρτη της περιοχής, πληροφορούσαν τους πρόσφυγες ότι”  όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. Επίσης παραπληροφορούσε λέγοντας ότι ” ο φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία”. Καλούσε δε τους πρόσφυγες να περάσουν κατά χιλιάδες ώστε να μην μπορεί η αστυνομία να τος σταματήσει.

Με αφορμή την απειλή σχεδίου αποσταθεροποίησης, συνεδρίασε (14/03) εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο για την προσφυγική κρίση υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία υπήρξε ενημέρωση για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ειδομένη.
image

Τα φυλλάδια στα ελληνικά – σύμφωνα με πληροφορίες- αναγράφουν,

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.
2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.
3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.
4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).
5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ
1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).
2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.
3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.
Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».
________

Σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες να μην εμπιστεύονται ψευδείς αναπαραγωγές φημών, που διακινούνται π.χ. μέσω φυλλαδίων από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη». «Καλούμε επίσης», συνέχισε, «τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Η έκκληση της κυβέρνησης, απευθύνεται επιπλέον και προς τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Όπως ανέφερε, «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή» ενώ σημείωσε, «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρους και ποτάμια»
«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε.