Σίτιση στα Κέντρα Κράτησης, από τις Λέσχες της ΕΛΑΣ και τα σισίτια της Εκκλησίας.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκάλεσε “εμπλοκή” με την μη καταβολή των πληρωμών επί των συμβάσεων, στις αναδόχους εταιρείες οι οποιες είχαν αναλάβει τη σίτιση στα Κέντρα Κράτησης, με αποτέλεσμα η σίτιση -σήμερα- να πραγματοποιείται από τα σισίτια της Εκκλησίας και τις Λέσχες της ΕΛΑΣ όπως επιβεβαίωσε σε σχετική ερώτηση κατά τη Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο ΓΓ του Υπουργείου, Δημήτηρης Αναγνωστάκης.ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣΔημοσιογράφος : Σε ότι αφορά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το μπλοκάρισμα των 6 εκατ. ευρώ; Συνεχίζετε τελικά τα τροφεία των μεταναστών από τις λέσχες της Αστυνομίας και από την Εκκλησία.

Αναπληρωτής ΓΓ Υπουργείου, Δ.Αναγνωστάκης: Είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2014. Όπως ξέρετε, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση κάνουν να λαμβάνουν αρκετά χρήματα, υπήρξαν κάποιες διαδικασίες οι οποίες δημιούργησαν την εμπλοκή αυτή. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε από το Μάιο να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Γνωρίζετε επίσης, ότι και με προσωπική παρέμβαση και του προηγούμενου Υπουργού, αλλά και ο Υπουργός μας τώρα έχει δείξει ενδιαφέρον κι έχει γίνει η προσφυγή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αρθεί το εμπόδιο αυτό και να προχωρήσει ομαλά η σίτιση. Παρά ταύτα, δύο εκ των εταιρειών συνεχίζουν, καίτοι έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο να προσφέρουν τη σίτιση στα δύο Προαναχωρησιακά Κέντρα της Αττικής, δηλαδή Αμυγδαλέζα και Ελαιώνα.
Σε ό,τι αφορά τα 6 εκατομμύρια που έχουν ληφθεί από εσωτερικό δανεισμό από τον προϋπολογισμό, με απόφαση του κ. Μάρδα, ξέρετε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτή τη στιγμή, διότι έχουν πιστωθεί μεν, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να χρησιμοποιηθούν. Έχουν όμως συμβάλει κατά κάποιο τρόπο σε μια θετική εξέλιξη, διότι τρέχει ένας διαγωνισμός και ξέρετε ότι αν δεν υπάρχει αντίκρισμα χρημάτων δεν μπορεί να τρέξει ο διαγωνισμός.
Σε ό,τι αφορά τη σίτιση ναι η Αστυνομία, με απόφαση του Αρχηγού και του Γενικού Γραμματέα, κάλυψε σε αρκετές περιπτώσεις τη σίτιση των ανθρώπων αυτών και ότι το ελάχιστο που έχουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η σίτιση τους, να μην τους αφήσουμε χωρίς τροφή. Κι επίσης, πρέπει να πω εδώ ότι είναι γνωστό και αυτό, και η Εκκλησία έχει συμβάλει. Ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά παρενέβη και μάλιστα μετά από μία επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από 15 ημέρες, ανέλαβε να καλύψει τη σίτιση εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα για ένα μήνα.
Θέλω να πιστεύω και με την παρέμβαση του κ. Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης ότι πολύ σύντομα θα έχει αυτό το πρόβλημα αντιμετωπιστεί. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα, για να μην πω τίποτε άλλο, γιατί πρέπει να βλέπουμε την ουσία, και όχι να καταλογίζουμε ευθύνες και τα λοιπά – ο καταλογισμός ευθυνών ανήκει σε άλλους. Πιστεύω λοιπόν, ότι πολύ σύντομα θα έχει ξεπεραστεί αυτό το θέμα, ώστε να προχωρήσει η σίτιση κανονικά.
Υπουργός: Να συμπληρώσω για να μη νομίσετε ότι μασάμε τα λόγια. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε έχουν γίνει λάθη πολλά σε αυτό το θέμα, από διάφορους κρατικούς φορείς. Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, το οποίο προσπαθήσουμε να λύσουμε και δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι που η σίτιση των Κέντρων αυτών επαφίεται μόνο στις Μ.Κ.Ο. ή στην Εκκλησία ή σε άλλες οργανώσεις. Θέλουμε να το λύσουμε, γιατί τον κύριο ρόλο πρέπει να τον έχει το Κράτος και σε ό,τι αφορά τη σίτιση και σε ό,τι αφορά την οργάνωση και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη αυτών των χώρων.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εα Υ/Γ Νίκου Τόσκα.