Σεισμική δόνηση αισθητή στην Αττική

Ο σεισμος έγινε αισθητός στην Αθήνα, με πρώτες αναφορές για το επικεντρο την περιοχή των Κυθήρων.

Η δόνηση σημειώθηκε (27/11-09.23) με μέγεθος 6.1R, (αρχικά είχε δοθεί ως μέτρηση τα 5,8R η οποία αναθεωρήθηκε) σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στα πλέον των 70χλμ εστιακό βάθος και 66χλμ νοτιοανατολικά των Κυθήρων, σε θαλάσσια περιοχή προς  την Κίσσαμο Χανίων σε απόσταση 258χλμ Νότια της Αθήνας όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο η σεισμική δόνηση επιδίδεται σε 6R στα 92χλμ εστιακό βάθος σε θαλάσσιο χώρο.

Η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε όλη τη νότια Ελλάδα, στην Αττική αλλα και περιοχες της Κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, ο ισχυρός σεισμός είχε μεγάλο εστιακό και υποθαλάσσιο βάθος. Σε διευκρίνιση αν σχετίζεται με το σεισμό (26/11) της Αλβανίας ο Γεράσιμος Χουλιάρας σχολίασε κατηγορηματικά «όχι» ενώ ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας ότι «οι σεισμοί βάθους σπάνια προκαλούν ζημιές και δεν παράγουν μετασεισμικές ακολουθίες».

“Η σημερινή πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.1 βαθμών της κλίμακας Richter δεν προκαλεί λόγους περαιτέρω ανησυχίας. Μέχρι τώρα μάλιστα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί. Ο κρατικός μηχανισμός ωστόσο βρέθηκε και επιβάλλεται να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα. Στην Πολιτική Προστασία, θέσαμε άμεσα σε ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις μας και τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ενεργοποιήθηκαν για προληπτικούς λόγους όλα τα πρωτόκολλα ενεργειών και διαχείρισης συνεπειών μεγάλου σεισμού”, σχολίασε ο ΓΓΠΠ Νίκος Χαρδαλιας.