Σαν Σήμερα: Ο Αρχιφύλακας Νίκος Κοκολάκης και ο Αρχιφύλακας Σαράντος Σακκάς, δολοφονήθηκαν εν ώρα καθήκοντος

ΣανΣήμερα, κατά τη διάρκεια απόδρασης από τις Δικαστικές Φυλακές Νεάπολης Λασιθίου σε απόδραση κρατουμένων  δολοφονήθηκαν οι Αρχιφύλακες, Νικόλαος Κοκολάκης και Σαράντος Σακκάς

Αστυνομικοί της Κρήτης, και εκπρόσωποι των Ενώσεων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Αρχιφυλάκων Νίκου Κοκολάκη και Σαράντου Σακκά, στην έδρα της Δικαστικής Φυλακής Νεαπόλεως Λασιθίου.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκπροσώπησα τους Αστυνομικούς του Ηρακλείου στην επιμνημόσυνη δέηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν Λασιθίου για τους πεσόντες συναδέλφους μας στις φυλακές Νεαπόλεως το 1989. Τιμή και δόξα για τους ήρωες μας Αρχιφύλακα Κοκολάκη Νικόλαο και Αρχιφύλακα Σακκά Σαράντο που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος . ΑΘΑΝΑΤΟΙ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, Γιώργος Καρτσάκης, στην ομιλία του, ανέφερε, «Ιούνης ​1989… Ακριβώς 32 χρόνια πριν! 8 Ιούνη ήταν και τότε.. Οι δύο αστυνομικοί, Σαράντος Σακκάς 42 και Νίκος Κοκολάκης 35 χρόνων εν ώρα καθήκοντος πέφτουν νεκροί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την άνανδρη επίθεση των δραπετών. Ήταν η αρχή του τέλους μια ιστορίας, που είχε ξεκινήσει το Γενάρη του ίδιου χρόνου και κατέληξε στην πιο αιματηρή απόδραση στα χρονικά της Κρήτης!
Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα Μνήμης και Τιμής στους πεσόντες συναδέλφους μας που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, μαχόμενοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας. Η θυσία των Ηρώων μας παραμένει ακόμα και σήμερα αδικαίωτη. Η μνήμη τους θα διαρκεί ως «ασίγαστη φωνή» της συλλογικής μας συνείδησης. Ως «φωνή εγρήγορσης» στο ατομικό, μα πάνω από όλα συλλογικό υποσυνείδητο μας, ώστε να εκπληρώσουμε το χρέος μας προς Αυτούς και τον Τόπο μας.
Η σημερινή μέρα είναι ημέρα περισυλλογής για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά ο Έλληνας Αστυνομικός για την ασφάλεια των πολιτών με κόστος την ίδια του τη ζωή. Κανένα τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού δεν έχει θρηνήσει τον αριθμό των θυμάτων που έχει θρηνήσει τα τελευταία 30 χρόνια η Ελληνική Αστυνομία.
Η ηθική παρακαταθήκη των συναδέλφων μας, ως θεμέλια αξιών οφείλουμε να λειτουργούμε τόσο για τις τωρινές, όσο και τις επερχόμενες γενιές ως ισχυρός μηχανισμός άμυνας και προστασίας των πολιτών απέναντι στα φαινόμενα σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, διαπλοκής και διαφθοράς, με κύριο μέλημα μας την προαγωγή αρχών, αξιών και ιδανικών που η σημερινή κοινωνία έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ. Η άψογη επιτέλεση του λειτουργήματος μας ως επίσης η ενσυνείδητη και πλήρη προσήλωση στην αποστολή μας συνιστά το καλύτερο μνημόσυνο, καθώς και την ελάχιστη ανταπόδοση έναντι στον αγώνα και στη θυσία των παλικαριών μας που έδωσαν τη ζωή τους για το καθήκον.
Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου έχουμε ως καθήκον να μην λησμονούμε τους Ήρωες μας. Αποτελούν ασίγαστο παράδειγμα αυτοθυσίας και επαγγελματισμού για τους συναδέλφους μας, που αγωνίζονται καθημερινά υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες για να επιτελέσουν την αποστολή τους και επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη την Ηγεσία. Την Ηγεσία που έχει ως καθήκον, να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος μας και να μην αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο τον Έλληνα Αστυνομικό…
Η μνήμη όλων μας αφιερωμένη στους αδικοχαμένους συναδέλφους μας. Ο σεβασμός στο θάνατό τους σημαίνει σεβασμός στην αποστολή μας. Αιωνία σας η μνήμη! Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι!»