Σαν Σήμερα: Δυο Αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες- Ο Αστυφύλακας Χρήστος Μάτης απο μέλη της 17Ν και ο Ανθυπαστυνόμος Αναστάσιος Μηζύθρας

Παραμονές Χριστουγέννων, δυο Αστυνομικοί δέχονται φονικά πυρά από τρομοκράτες και καταλήγουν, ήταν ο Αστυφύλακας Χρήστος Μάτης και ο Ανθυπαστυνόμος Αναστάσιος Μηζύθρας

Παραμονή Χριστουγέννων, 08.10 το πρωί το ημερολόγια έδειχνε Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 1984. Στην οδό Τριών Ιεραρχών 119, στα Άνω Πετράλωνα Αθηνών, αναστάτωση προκαλεί ληστεία στο υποκατάστημα της εθνικής τράπεζας από τέσσερις κουκουλοφόρους οι οποίοι εισβάλουν ένοπλοι.

Ο ένας πλησιάζει τον -τότε- 28άχρονο Αστυφύλακα Χρήστο Μάτη προσφέροντάς του ένα κουτί από γλυκά και τον πυροβολεί εξ επαφής. Με πόσο 7,5 εκατ. δραχμές και το υπηρεσιακό περίστροφο του νεκρού αστυνομικού οι δράστες διαφεύγουν.

Τη δολοφονία του Αστυφύλακα της ΕΛ.ΑΣ Χρήστου Μάτη, παραμονή της ονομαστικής του εορτής, στις 24 Δεκεμβρίου 1984 ενώ εκτελούσε υπηρεσία φρουρού σε τράπεζα στα Άνω Πατήσια ανέλαβαν τα μέλη της τρoμoκρατικής oργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Ο Αστυφύλακας Χρηστος Μλατης δολοφονήθηκε με βολίδα εξ επαφής από το 38άρι περίστροφο τύπου Smith & Wesson (με τον αύξοντα αριθμό 971379) το οποίο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία ( 12/07 2002) κατασχέθηκε μεταξύ άλλων ευρημάτων στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε από τη 17Ν σε άλλες έξι προπαρασκευαστικές τρομοκρατικής δράσης .

Το πιστόλι του Αστυφύλακα Χρήστου Μάτη εντοπίσθηκε στο σάκο του Σάββα Ξηρού, όταν τραυματίσθηκε σοβαρά σε έκρηξη από πυροδότηση βόμβας την οποία μετέφερε, τον Ιούνιο του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην ομολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη στη ληστεία και σύμφωνα με την κατάθεσή του, συμμετείχαν ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο Παύλος Σερίφης, ο Γιάννης Σκανδάλης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Τούρκος Οζτούρκ Γιαβούζ.

«Στη ληστεία αυτή εκτός από μένα συμμετείχαν ο «Αλέκος», ο «Λουκάς», ο «Νικήτας», ο «Αποστόλης» και ο «Κόμης», αν θυμάμαι καλά. Ο «Αποστόλης» , που αναφέρω, ήταν τούρκος υπήκοος, οικονομικός πρόσφυγας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ταυτότητός του ήταν Ozturk Yavuz, τορναδόρος στο επάγγελμα, ο οποίος πέθανε προ ετών από έμφραγμα. Ο «Λουκάς» ντυμένος με στολή αστυνομικού εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου αστυνομικού φρουρού. Εγώ με τον «ταινία» μπήκαμε ταυτόχρονα στον χώρο των ταμείων και οι άλλοι δύο, ο «Νικήτας» και ο «Κόμης», κινήθηκαν προς το μέρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ο «Αποστόλης» παρέμεινε εκτός της τράπεζας και μαρσάριζε τη μηχανή. Ο «Λουκάς» (Δημήτρης Κουφοντίνας) πυροβόλησε τον αστυνομικό και αφού πήραμε τα χρήματα απομακρυνθήκαμε από την τράπεζα».

Ο δολοφόνος τρομοκράτης, Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17Ν».
Μετά από έφεση η ποινή του μειώθηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.
Σήμερα ο κατάδικος ισοβήτης- τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντινας λαμβάνει άδειες από τις φυλακές .

Ο Αστυφύλακας Χρήστος Μάτης είχε γεννηθεί το 1956 στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης και υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αθηνών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 1998, ο Ανθυπαστυνόμος Αναστάσιος Μηζύθρας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από φονικά πυρά τριών κουκουλοφόρων, οι οποίοι του είχαν στήσει φονική ενέδρα στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου διέμενε με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο θάνατός του Ανθυπαστυνόμου της ΕΛΑΣ αποδόθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Ανθυπαστυνόμος Αναστάσιος Μηζύθρας, είχε γεννηθεί το 1962 στην Αιτωλοακαρνανία και υπηρετούσε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τυφλίδα Γεωργίας, με αντικείμενο την εξάρθρωση κυκλώματος παραχάραξης και πλαστογράφησης εγγράφων.