Σαν Σήμερα: Δραπέτης εμβόλισε περιπολικό- Νεκρός ο Συνοριοφύλακας Κωνσταντίνος Σομπόνης

Ο δράστης ένοπλης ληστείας καταδιώκεται από περιπολικό με επιβαίνοντες δύο Συνοριοφύλακες, όταν το όχημά του εγκλωβίστηκε από το υπηρεσιακό όχημα, και προκάλεσε μετωπική σύγκρουση με τον κακοποιό και το Συνοριοφύλακα συνοδό πληρώματος, να ανασύρονται νεκροί

Στον παράδρομο της Αττικής Οδού, στο 4ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Παιανίας – Μαρκοπούλου, το μεσημέρι της 29ης Νοεμβρίου 2005, οι δύο Συνοριοφύλακες, ο 35χρονος συνοδός πληρώματος, Συνοφιοφύλακας Κωνσταντίνος Σομπόνης και ο οδηγός ο 25χρονος Κωνσταντίνος Κούλης- επιχείρησαν να αποκλείσουν με το περιπολικό τον δρόμο στην “τρελή” πορεία του δραπέτη των φυλακών Μαλανδρίνου και δράστη ένοπλης ληστείας Γιάννη Έλλισον.

Οι Συνοριοφύλακες του Τμήματος Βορειοανατολικής Αττικής μόλις είχαν τελειώσει τη βάρδια τους και επέστρεφαν στην υπηρεσία τους. Μόλις άκουσαν το σήμα της Αμέσου Δράσεως για την καταδίωξη στην περιοχή, έσπευσαν να συνδράμουν στον εντοπισμό του δράστη. Στην προσπάθεια τους να ανακόψουν την τρελή πορεία του ένοπλου δραπέτη η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Επικίνδυνος δραπέτης
Δραπέτης των φυλακών Μαλανδρίνου -τότε – 59ετών, δράστης ένοπλης ληστείας, Γιάννης Έλλισον, είχε καταδικασθεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία και ληστείες. Ο δραπέτης, είχε λάβει τον Αύγουστο του 2005 πενθήμερη άδεια, αλλά, δεν επανήλθε στις φυλακές. Στις 29 Νοεμβρίου 2005 φορώντας κουκούλα και εφοδιασμένος με πιστόλι και αυτόματο όπλο εισέβαλε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία της Παιανίας. Με απειλές υποχρέωσε υπαλλήλους και πελάτες να κατέβουν στο υπόγειο και αφού έκλεψε από δύο ταμεία όσα χρήματα υπήρχαν επιβιβάσθηκε σε κλεμμένο αυτοκίνητο για να διαφύγει.
Ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός της τράπεζας και ενημερώθηκε η Άμεση Δράση. Αστυνομικοί περιπολικού της Άμεσης Δράσης εντόπισαν έγκαιρα το κλεμμένο αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς το Μαρκόπουλο και το κατεδίωξαν. Για την καταδίωξη κινητοποιήθηκαν άλλα εννιά περιπολικά που βρίσκονταν σε κοντινές περιοχές.
Οι δυο Συνοριοφύλακες του Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών της Βορειοανατολικής Αττικής είχαν τελειώσει την υπηρεσία τους. Στη διαδρομή με το περιπολικό ενημερώθηκαν από τον ασύρματο για την καταδίωξη. Στο κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ένοπλος βρέθηκε το πιστόλι, το αυτόματο, καθώς και το ποσό που είχε κλαπεί από την τράπεζα. Από την μετωπική σύγκρουση, έχασε τη ζωή του ο Συνοριακός Φύλακας Σομπόνης Κωνσταντίνος και ο 59χρονος δραπέτης Γιάννης Έλλισον.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, σε δήλωσή του (30/11 2005), ανέφερε, «Χθες άλλος ένας νεκρός προστέθηκε στα θύματα του καθήκοντος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ένας συνοριοφύλακας έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στην προσπάθειά τους να συλλάβουν ισοβίτη επικίνδυνο κακοποιό. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, με κίνδυνο της ζωής τους καθημερινά δίνουν τον πόλεμο ενάντια στο έγκλημα. Αξίζουν τον σεβασμό και την συμπαράστασή μας στη τόσο επικίνδυνη καθημερινότητά τους.
Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Κυβέρνησης στην οικογένεια του εκλιπόντος. Επίσης θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένεια του τραυματία συνοριοφύλακα και ταχεία ανάρρωση.
Τέλος, ως μία έμπρακτη χειρονομία σεβασμού της μνήμης και οδύνης για τον άδικο χαμό του, αλλά και αναγνώρισης της αυτοθυσίας που επέδειξαν οι δύο συνοριοφύλακες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έδωσα εντολή να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να τιμηθούν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και να υπαχθούν στις διατάξεις του βίαιου συμβάντος.»