ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 26-11-1985, έκρηξη σε κλούβα των ΜΑΤ από τη “17Ν”- Νεκρός ο Αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος και 14 τραυματίες

Σαν σήμερα, στις 26 Νοε 1985, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», πυροδοτεί βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο ξενοδοχείο Caravel στην Καισαριανή, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αρχιφύλακα Νικόλαου Γεωργακόπουλου

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 1985 (21.40), σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος -μέθοδο που ενεργοποίησε τότε για πρώτη φορά-, σταθμευμένο δίπλα από  λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, κοντά στο ξενοδοχείο «Caravel», με αποτέλεσμα τη δολοφονία του 25άχρονου -τότε- Αρχιφύλακα Νικόλαου Γεωργακόπουλου και τον τραυματισμό 14 αστυνομικών, εκ των οποίων σοβαρότερα από όλους ο Αστυφύλακας Νίκος Λουρίδας.

Σε συνέντευξή του το 2010, σε ηλικία 49 ετών, ο Αστυφύλακας Νίκος Λουρίδας, περιγράφει την επίθεση και τα όσα έζησε από τότε: «Καθόμουν από την πλευρά του παγιδευμένου αυτοκινήτου και δίπλα μου βρισκόταν ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος που σκοτώθηκε ακαριαία. Θυμάμαι μόνο την έκρηξη. Όλοι με θεωρούσαν κλινικά νεκρό. Είχε ρωτήσει για μένα και ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και οι γιατροί δεν μου έδιναν ελπίδα. Συνήλθα έπειτα από 50 ημέρες. Ήμουν ποδοσφαιριστής και αποδείχθηκε ότι είχα γερή κράση. Τα επόμενα οκτώ χρόνια έκανα εννέα σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι, τις επτά στη Γερμανία και στην Αυστρία. Συνολικά έκανα 12 ταξίδια στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της υγείας μου.  Έχω φύγει πλέον από την ΕΛ.ΑΣ., έχω παντρευτεί και είμαι πατέρας τριών παιδιών. Ομως τα προβλήματα υγείας, 25 χρόνια μετά την έκρηξη, δεν με έχουν εγκαταλείψει».

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, με τους συντάκτες της προκήρυξης, να αποδίδουν τη βομβιστική επίθεση σε αντίποινα «Χτυπήσαμε για εκδίκηση τον δεκαπεντάχρονο» (σ.σ.: Μιχάλη Καλτέζα, ο οποίος έπεσε νεκρός από βολίδα αστυνομικού – κατηγορήθηκε ο Αστυφύλακας Αθ. Μελίστας – σε επεισόδια στα Εξάρχεια λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου)  (..) Είναι μια δυναμική απάντηση (…) και επιπλέον είναι και μια δυναμική αντίσταση στη διαδικασία κοινωνικού εκφοβισμού που καλλιεργεί το ΠαΣοΚ, διαδικασία που οδηγεί στη θριαμβευτική επάνοδο μιας σκληρής ημιφασιστικής Δεξιάς». Επίσης με την προκήρυξη η οργάνωση πήρε αποστάσεις από τους «ηγετίσκους επαναστάτες, αριστεριστές και αναρχικούς που έλαμψαν και πάλι διά της απουσίας τους από τους κοινωνικούς αγώνες φλυαρώντας μέσα στο Πολυτεχνείο».

Ο Αρχιφύλακας Νικόλαος Γεωργακόπουλος, γεννήθηκε το 1961 στην Ηλεία και το 1985 υπηρετούσε ως Αστυφύλακας στις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.  Στον Αστυφύλακα Νικόλαο Γεωργακόπουλο απονεμήθηκε μετά θάνατον επ’ ανδραγαθία ο βαθμός του Αρχιφύλακα.

Στις συλλήψεις που ακολούθησαν από την Αντιτρομοκρατική για τη δράση της ΤΟ “17Ν”, στις προανακριτικές καταθέσεις τους, οι τρομοκράτες  Χριστόδουλος Ξηρος και Βασίλης Τζωρτζάτος, ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη βομβιστική επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ, κοντά το Caravel.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, έχει αναφέρει, «..εκεί λάβαμε μέρος εγώ, ο «Λουκάς» (σ.σ.: Δημήτρης Κουφοντίνας), ο «Σταμάτης» (σ.σ.: Τζωρτζάτος), τον οποίο συναντώ για πρώτη φορά σε ενέργεια, κι ένα ακόμη άτομο, το οποίο δεν θυμάμαι. (…) Για την πυροδότηση του αυτοκινήτου χρησιμοποιήθηκε μακρύ καλώδιο και ηλεκτρικό μπουτόν, αλλά δεν θυμάμαι ποιος το παγίδευσε με τα εκρηκτικά.Εγώ άπλωσα το καλώδιο στην αλάνα και φώναξα τους περαστικούς να απομακρυνθούν γιατί θα σκάσει βόμβα…».

Ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος, περιγράφει, «..η βόμβα που χτυπήσαμε το λεωφορείο των ΜΑΤ είχε φτιαχτεί και τοποθετηθεί μέσα σε ένα απαλλοτριωμένο αυτοκίνητο που είχε τοποθετηθεί από την απέναντι μεριά του ξενοδοχείου στο παρκάκι. Δεν ξέρω ποιος έφτιαξε τη βόμβα και την έβαλε στο αυτοκίνητο ούτε ποιος το πάρκαρε εκεί. Με διάφορα συγκοινωνιακά μέσα φτάσαμε στην περιοχή και μαζευτήκαμε κοντά σε κάποια μαγαζιά, δεν θυμάμαι ακριβώς την οδό. Αυτό έγινε μισή ώρα περίπου πριν σκάσει η βόμβα. Γνωρίζαμε ότι περίπου στις εννέα η ώρα το βράδυ θα περνούσαν λεωφορεία των ΜΑΤ. Προχωρήσαμε πεζοί προς το αυτοκίνητο που είχε τη βόμβα, ο Μανώλης (Χριστόδουλος Ξηρός) με τον Λουκά (Δημήτρη Κουφοντία) πήγαιναν μπροστά κι εγώ γύρω στα δέκα με δεκαπέντε μέτρα πίσω τους για να τους καλύπτω. Όταν ο Λουκάς (Δημήτρη Κουφοντία) με τον Μανώλη (Χριστόδουλος Ξηρός) έφτασαν στο αυτοκίνητο, τους είδα να απλώνουν ένα καλώδιο κάτω στο χώμα κι ήρθαν προς το μέρος μου περίπου πενήντα (50) μέτρα. Εγώ την ίδια ώρα τραβήχτηκα μαζί τους προς τα πίσω. Μετά από ένα (1) τέταρτο περίπου πέρασε ένα λεωφορείο των ΜΑΤ. Τότε κάποιος απ’ τους συντρόφους, δεν είδα ποιος ήταν, ενεργοποίησε τον μηχανισμό όταν το λεωφορείο είχε βρεθεί ακριβώς δίπλα στο αυτ/το. Έγινε μεγάλη έκρηξη, τέτοια που φοβήθηκα γιατί δεν είχα ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Μετά την έκρηξη φύγαμε. Κοντά μας υπήρχε απαλλοτριωμένο αυτ/το, δεν θυμάμαι ποιος οδηγούσε και μετακινηθήκαμε προς το Παγκράτι. Μετά από δυο – τρεις μέρες ξανασυναντηθήκαμε όπως συνηθίζαμε χωρίς να θυμάμαι πού και συζητήσαμε για την ενέργεια και ότι πέτυχε ο σκοπός μας που ήταν να δώσουμε ένα μάθημα στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Θυμάμαι ότι είχε βγει προκήρυξη», μεταξύ άλλων.