ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25-10-1991, “Απέσπασαν 190εκτ. δραχμές και την ζωή του “Ζ45” Δημήτρη Κώστα

Λίγο μετά τις 7.00 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου -πίσω – στο 1991, το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, λαμβάνει ενημέρωση για συναγερμό στα ΕΛΤΑ Καλλιθέας

Ο “Ζ45” Δημήτρης Κώστας, σε διατεταγμένη υπηρεσία, μεταβαίνει προς ΕΛΤΑ. Προ αφίξεως, υπάλληλος των ΕΛΤΑ ο οποίος καταδιώκει τους δράστες με ένα παπάκι, συναντά τον Αστυνομικό της Ομάδας Ζ και του υποδεικνύει το κόκκινο opel με κίνηση προς τη Λ. Συγγρού, στο οποίο επιβαίνουν οι δράστες της ένοπλης ληστείας .
Ο “Ζ45” τους καταδιώκει, και στη συμβολή της Αλεξάνδρου Πάντου, στην Καλλιθέα, δέχεται πυρά από τους ένοπλους κακοποιούς, οι οποίοι επιχειρούν διαφυγή με το όχημά τους. Μία από τις βολίδες, τραυματίζει τον Αστυφύλακας της ΕΛΑΣ και αποκόπτει τη μηριαία αρτηρία. Στον Ευαγγελισμό όπου μεταφέρθηκε δηλώθηκε.. Νεκρός .
Η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε τη ληστεία, και όπως διακριβώθηκε, οι δράστες είχαν συνεργό τους και υπάλληλο των ΕΛΤΑ , καταδικάστηκαν για την ληστεία αλλά αθωώθηκαν για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας . Ο -τότε- 33άχρονος Αστυφύλακας της ΕΛΑΣ, Δημήτρης Κώστας, άφησε πίσω του, την – τότε -10άχρονη κόρη του και τη συζυγό του, έγκυο στον 8ο μήνα.
Από την ΕΛΑΣ στον Αστυφύλακα Δημήτρη Κώστα, απονεμήθηκε επ’ ανδραγαθία ο βαθμός του Αρχιφύλακα.

Σήμερα (25/10), οι (παλαιότεροι) συνάδελφοί του, θυμούνται και αναφέρονται στην παρουσία του Αστυνομικού της Ζ, Δημήτρη Κώστα, στο Σώμα της ΕΛΑΣ

“Απέσπασαν 190εκτ δραχμές και την ζωή του “Ζ45″.. Η οικογένεια του Δημήτρη και η (Ζ) δεν βρήκαν δικαίωση…” σημειώνει Αστυνομικός της ΕΛΑΣ

Ενώ εα Αξιωματικός της ΕΛΑΣ επισημαίνει, “Στα 33 χρόνια του 25/10/1991 παραμονή της γιορτής του έφυγε από κοντά μας ένας εξαίρετος συνάδελφος ο Δημήτρης Κώστας. Η αγάπη του για την αστυνομία και την Ομάδα Ζ ήταν τέτοια που είχε ένα όραμα στον τομέα που δούλευε.
Έλεγε, “Θέλω να καθαρίσω την Καλλιθέα από κάθε κακοποιό στοιχείο. Εδώ δουλεύω και θα κάνω ότι καλύτερο. Ακριβώς γι’ αυτό , παρά την σύντομη παραμονή του στην Ομάδα ΖΗΤΑ είχε πέντε (5) επαίνους και ΑΚΡΙΒΩΣ γι’ αυτό οι αδίστακτοι κακοποιοί τον δολοφόνησαν εν ώρα καθήκοντος στην οδό Πάντου 45 μετά από ληστεία που είχε διαπραχθεί στα ΕΛΤΑ Καλλιθέας.
Άφησε πίσω του τότε μια 10χρονη κόρη και την σύζυγό του έγκυο στον 8ο μήνα.
Φίλε μας Δημήτρη ΚΑΝΕΙΣ μας δεν σε ξεχνάει ΠΟΤΕ από την ΟΜΑΔΑ που τόσο αγάπησες και αγαπούμε όλοι μας. Να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει, όπως και στους άλλους φίλους μας, που κάνετε εκεί ψηλά παρέα. !!!ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!”
Ενώ εν ενεργεία Ανθυπαστυνόμος της ΕΛΑΣ, σημειώνει, “Δε δόθηκε το όνομα του σε κάποια πλατεία, ούτε σε δρόμο. Δεν φωταγωγήθηκε κάποιο ίδρυμα με φωτογραφία του. Δε γίνανε συγκεντρώσεις. Δεν πήρε η οικογένεια του ένα σκασμό λεφτά. Ήταν αναλώσιμος…”