Σάμος: Φωτιά στο ΚΥΤ – Επέμβαση της Πυροσβεστικής (φωτο/video)

Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς εξωτερικά του ΚΥΤ στο Βαθύ, στο σεισμόπληκτο νησί

(02/11-08.30) Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περίμετρο του ΚΥΤ στην περιφερειακή οδό του Βαθύ Σάμου.  Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις, και η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στα πρόχειρα ξύλινα παραπήγματα και τις σκηνές , με διαβιούντες περίπου 300- 350 λαθρομετανάστες Αφρασιατικής καταγωγής.

Οι αναφορές έχουν προκαλέσει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές ώστε αν διακριβωθεί αν πρόκειται για εμπρόθετη πρόκληση φωτιάς .

Πυρκαγιά ξέσπασε (02/11-04.10) στο νοτιοδυτικό τμήμα πάνω από τον καταυλισμό των λαθρομεταναστών σε χώρο που λειτουργεί παράτυπα με λαθρομετανάστες να έχουν στήσει σκηνές και παραπήγματα, και επεκτάθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περίμετρο του ΚΥΤ Βαθέως Σάμου. Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι έντασης 2-3Β βόρειοι-βορειοανατολικοί .

Άμεσα κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και στο έργο κατάσβεσης τέθηκε το σύνολο της δύναμης του νησιού, με 21 Πυροσβέστες και 7 οχήματα, να επιχειρούν ώστε να «οριοθετήσει» την πυρκαγιά.

Από τη φωτά έχουν καταστράφηκαν 20 τουλάχιστον σκηνές

Οι λαθρομετανάστες συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ΚΥΤ Σάμου, στο πρόχειρο γήπεδο, υπό την επίβλεψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – της 29ης Οκτωβρίου- στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου διαβιούν 4.200 αιτούντες άσυλο λαθρομετανάστες.

Στο χώρο εκδήλωσης της φωτιάς, άμεσα μετέβη ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου , Γιώργος Στάντζος, ο οποίος δήλωσε, «Η πυρκαγιά στο ΚΥΤ τώρα σε ύφεση, η ταχύτητα μετάδοσης μεγάλη…ο πληθυσμός αυτός να απομακρυνθεί ΤΩΡΑ από το σεισμόπληκτο νησί μας. ΦΤΑΝΕΙ».

Ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ο οποίος βρίσκεται στην σεισμόπληκτη Σάμο, μετά την φωτιά στο ΚΥΤ τα ξημερώματα τόνισε, «Η βραδινή φωτιά στο ΚΥΤ Βαθέος Σάμου, μετά τις μεγάλες καταστροφικές φωτιές στο ΚΥΤ Μόριας, επαναφέρουν πιεστικά την αναγκαιότητα της αμεσου ολικής απομακρύνσεως των μεταναστών από τις νήσους μας. Η δε γειτνίαση των Κέντρων με δασικές εκτάσεις εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. »

Στο νησί μεταβαίνει ο ΓΓ Υποδοχής Προσφύγων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης.