Ρόδος: Αξιώνουν αποζημίωση €2.560.000 τα μελη της οικογένειας Γάλλων για τον πνιγμό δύο αδελφών σε πισίνα ξενοδοχείου

Προτάσεις σε αστική αξίωση οικογένειας Γάλλων για τον πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου δύο αδελφών, υπέβαλαν οι ενάγοντες, η ασφαλιστική εταιρεία, η ξενοδοχειακή εταιρεία καθως και οι εντεταλμένοι της

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (17/03) πρόκειται να συζητηθεί η αγωγής οικογένειας Γάλλων για τον πνιγμό (31/07 2019) των δύο κοριτσιών τους στην πισίνα ξενοδοχείου στην Ιαλυσό της Ρόδου όπου παραθέριζαν. Προτάσεις υπέβαλαν οι ενάγοντες, η ανώνυμη ασφαλιστική εταιρεία «ΑΧΑ Ασφαλιστική», η ξενοδοχειακή εταιρεία και οι εντεταλμένοι της.

Οπως αναφέρει η «δημοκρατική», οχτώ μέλη της οικογένειας Γάλλων, συγγενείς των δυο θυμάτων, προσέφυγαν με αγωγή από αδικοπραξία εις βάρος της ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας, τριών μελών του διοικητικού της συμβουλίου, και δύο  εργαζόμενων, ένας εκ των οποίων ο Ναυαγοσώστης της πισίνας.

Με την αγωγή τους διεκδικούν από €320.000 έκαστος (συνολικά €2.560.000) για την ικανοποίηση ψυχικής οδύνης με τον τόκο υπερημερίας από την ημέρα του δυστυχήματος, άλλως με τον τόκο επιδικίας προσαυξημένο κατά τις σχετικές διακρίσεις του Αστικού Κώδικα και να διαταχθεί/απαγγελθεί εναντίον καθενός, της δεύτερης, τρίτου, τετάρτου, μελών του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης εναγομένης και πέμπτου και έκτου των εναγομένων, προσωπική κράτηση δώδεκα μηνών. Η ξενοδοχειακή εταιρεία υπέβαλε και ένσταση αποκλειστικής υπαιτιότητας των θανουσών

Στις 31 Ιουλίου 2019, κλήθηκε (18.25) το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού από το κέντρο του ΕΚΑΒ ότι από την πισίνα ξενοδοχείου βαθους 1,20μ. ανασύρθηκε νεκρή 17χρονη Γαλλίδα υπήκοος στα στοιχεία Anais Traore την οποία μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σε άλλο σημείο της πισίνας κατά την παρουσία των Αστυνομικών εντοπίσθηκε στον πάτο και ανασύρθηκε νεκρή η 19χρονη αδελφή της Carla Traore.

Οπως εκθέτουν στην αγωγή τους τα μέλη της οικογένειας των Γάλλων, μετά το μεσημεριανό γεύμα που έλαβαν (31/07- 14:00) και ανάπαυση μίας περίπου ώρας, μετέβησαν οικογενειακώς στον χώρο της δεύτερης πισίνας και ξάπλωσαν στις ξαπλώστρες. Οι δύο κόρες τους Anais και Carla (μεταξύ 17.15 έως 18.00) είχαν μπει στην πισίνα των ενηλίκων και κατέληξαν λόγω πνιγμού εξ εισροφήσεως ύδατος, σε μη εξακριβωμένο σημείο βάθους. Λουομένοι διέκριναν αναίσθητη σε ύπτια θέση τη 17χρονη Anais (μεταξύ 18.00 και 18.20) και ανασύρθηκε από τους παρευρισκόμενους στο χώρο, της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ανεπιτυχώς, και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ (στις 18.21), με άφιξη για τους διασώστες (μεταξύ 18.35 έως 18.38). Το ασθενοφόρο παρέλαβε τη 17χρονη Anais, μαζί με την μητέρα της και κάποιον κύριο άγνωστων στοιχείων, παρευρισκόμενο στο χώρο ο οποίος προέβη σε διαδικασία ανάνηψης, για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, (με χρόνο άφιξης τις 18.50) όπου μετά την εφαρμογή ανεπιτυχούς ανάνηψης διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Στο χώρο της πισίνας (χρονικά περίπου 18.40) λουόμενοι και ο τρίτος αδελφός, γιος της οικογένειας των Γάλλων Alan, διέκριναν νεκρή τη δεύτερη κόρη της οικογένειας τη 19χρονη Carla, η οποία ανασύρθηκε από το Ναυαγοσώστη (έκτο κατηγορούμενο) από τον πυθμένα της ίδιας πισίνας στο σημείο με το μεγαλύτερο βάθος, 2,90 μ. και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο ναυαγοσώστη, ισχυρίστηκε ότι ήταν απών καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάσυρσης και προσπάθειας ανάνηψης της 17χρονη Anais και παρείχε πρώτες βοήθειες μόνο στη 19χρονη Carla.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία υποστηρίζει ότι η μονάδα είχε όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, τη σήμανση στην κολυμβητική δεξαμενή για τις ώρες λειτουργίας ως και την αναγραφή των βαθών της κολυμβητικής δεξαμενής. Αναφέρουν ότι οι ενάγοντες (τα μέλη της οικογένειας των Γάλλων) στην αγωγή τους μεταθέτουν την ώρα του δυστυχήματος πριν τις 18.00 το απόγευμα κατά την οποία είχε λήξει η βάρδια του Ναυαγοσώστη και είχε κλείσει η λειτουργία της πισίνας για το κοινό, με τις ώρες  να έχουμε  καταγραφεί απο τις κλήσεις του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται επίσης ότι οι δύο νεαρές Γαλλίδες δε γνώριζαν κολύμπι ενώ διατείνονται ότι οι γονείς άφησαν ανεπιτήρητες τις δύο θυγατέρες τους να εισέλθουν στη κολυμβητική δεξαμενή αν και μέχρι τότε δεν την είχαν επισκεφθεί ποτέ, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους αφού χρησιμοποιούσαν την κολυμβητική δεξαμενή η οποία είχε ενιαίο βάθος 1,20 μ. ενώ καταλογίζει ευθύνη στους γονείς καθώς, γνώριζαν ότι η Carla και η Anais είχαν πάρει μαζί τους πιάτα με φαγητό το οποίο και έφαγαν, χωρίς να τις ενημερώσουν ότι δεν επιτρέπεται η κολύμβηση μετά το φαγητό.

* με πληροφορίες της dimokratiki.gr