Πυροσβεστική ολονύχτια σε Αρχαία Ολυμπία, Βόρεια Εύβοια και Μεσσηνία

Νύχτα μέσα στα ενεργά μέτωπα της φωτιάς, τις σειρήνες από τα πυροσβεστικά οχήματα και τις προσπάθειες Πυροσβεστών και εθελοντών δασοπυροσβεστών στα τρία μέτωπα που μαίνονται σε Ευβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία

Με διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από σήμερα (05/08) εκδόθηκε ανάκληση αδειών στο σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι κάτοικοι και παραθεριστές της Εύβοιας, της Αρχαίας Ολυμπίας και της Μεσσηνίας, έζησαν νύχτα μέσα στις αναζωπυρώσεις, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν άνιση προσπάθειαμε τις φλόγες, ώστε να περιορίσουν τις φωτιές που κατακαίνε στο πέρασμά τους. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις επιχειρήσεις από αέρος τα πυροσβεστικά αεροσκάφη με ρίψεις νερού.

Το μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το απογευμα της Τετάρτης (04/08) από τις Ροβιές οργανώθηκε επιχείρηση εκκένωσης από θαλάσσης για όσους βρέθηκαν στην παραλία και χρειάστηκε να απομακρυνθούν καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις κοντά στους οικισμούς που απειλήθηκαν οι Ροβιές και τα Χρόνια. Σοβαρές ζημιές – από την πρώτη αποτίμηση – εντοπίζονται σε οικίες .
Στα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει και ο Στρατός και το Λιμενικό Σώμα.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα και στην Ηλεία, με τις φλόγες να απειλούν την Αρχαία Ολυμπία. Το μέτωπο επεκτάθηκε προς την Ολυμπιακή Ακαδημία, ενω σύμφωνα με την ενημέρωση από το Πυροσβτικό Σώμα, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και έχει γίνει διασπορά δυνάμεων και διάταξη των οχημάτων ώστε να αποτραπεί να πλησιάσει τον Αρχαιολογικό χώρο. Στην περοχή επικρατεί άπνοια, ενώ οι γεννήτριες παρέχουν ρευματοδότηση για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας στο χώρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου λειτουργούν συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενώνες, εστιατόριο και καφετέρια ενώ ο εξωτερικός χώρος της λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο γλυπτών. Το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη προληπτικά.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μεσσηνία, καθώς σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι. Το θετικό είναι, ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς στη Μεσσηνία, επιχειρούν, 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.