Ψυχολόγοι και.. “ψυχολογία” για βοηθεια- Μολις 40ψυχολόγοι για 55.000Αστυνομικούς

Οι ακραίες συμπεριφορές που φτάνουν στο έγκλημα σε ένα απαιτητικό επάγγελμα όπως του Αστυνομικού προβληματίζουν όταν τα πραγματικά γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θέση ότι οι μόλις 40ψυχολόγοι δεν επαρκούν να αξιολογήσουν τακτικά τους 55.000 Αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταχωρήσεις της Διεύθυνσης Προσωπικού υπηρετούν στην ΕΛΑΣ, περίπου 55.000 Αστυνομικοί.  Με το Ν.3169/2009, συστήνεται η Υγειονομική Υπηρεσία που εξετάζει την καταλληλότητα των Αστυνομικών στην οπλοφορία. Αν και οι εξαγγελίες από τον εκάστοτε Υπηρεσιακό παράγοντα αναφέρονται σε συνολική εξέταση του ένστολου προσωπικού από ψυχιάτρους της ΕΛ.ΑΣ, έχουν εξεταστεί μόλις οι 27.000 Αστυνομικοί, με τους υπόλοιπους 28.000 να μην έχουν αξιολογηθεί ενώ δεν έχουν εξεταστεί ούτε με τα (ξεπερασμένα, ως προς τη δομή τους) ψυχομετρικά τεστ.

Από τους Αστυνομικούς που εξετάστηκαν, σε περίπου 350 κρίθηκαν ως μη ικανοί να φέρουν οπλο (ποσοστό 1,56%) ενώ το εκτιμώμενο -κατα προσέγγιση- ποσοστό στο σύνολο του ένστολου προσωπικού να υπολογίζεται στο 3%.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτουν 48 ειδικούς επιστήμονες, με τους 11 να συμμετέχουν και στις ειδικές επιτροπές αξιολόγησης των Αστυνομικών, καθιστώντας τους εξαιρετικά “λιγους”, για να ανταποκριθούν στην απαίτηση επανελέγχου για το ένστολο προσωπικό εντός 5ετιας!