ΨΥΧΙΚΟ : Β.Κικιλιας-"Κανείς δε μπορεί να διαταρράξει τις σχέσεις με το Ισραήλ" Αναζητούν τον αιτιολογικό προσδιορισμό επιλογής στόχου από τους δράστες

Με καταδρομική εφορμηση οι δράστες φτάνουν έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία και βάλλουν κατά του κτηρίου. Από το σημείο της επίθεσης οι ιχνιλατες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, περισυλλέγουν 54 κάλυκες kalashnikov. Η επίθεση εμφανιζει κοινά στοιχεία με την επίθεση κατά της Γερμανικής Πρεσβευτικης οικίας, -την ευθύνη είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ενώ από τη βαλλιστική εξέταση αποδείχθηκε ότι οι δράστες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια kalashnikov- Ενώ επισημαίνεται ότι η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, δεν έχει αποτελέσει ποτε στόχο οργανωμένης δράσης, με το κτήριο είναι μεταξύ των καλύτερα φυλασσόμενων στόχων. Ειδική σημειολογία έχει η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια,  στο Ισραήλ.

image

Τον αιτιολογικό προσδιορισμό επιλογής στόχου απο τους δράστες της ένοπλης επίθεσης στην Πρεσβεία του Ισραήλ (12/12-03.10) αναζητά το Αντιτρομοκρατικο επιτελείο, με το κτήριο να περιλαμβάνεται μεταξύ των καλύτερα φυλασσόμενων στόχων. Οπως έγινε γνωστό, αναμένεται στη χώρα μας κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Ισραήλ για να συνδράμει στις ελληνικές έρευνες.
“Το Ισραήλ έχει εμπιστοσύνη στη δυνατή σχέση του με την Ελλάδα, την κυβέρνηση και το λαό της. Θα συνεχίσει τη σημαντική συνεργασία” ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Twitter η Πρεσβεία του Ισραήλ.

image

“Κανείς δε μπορεί να διαταρράξει τις σχέσεις της Ελλάδος με το Ισραήλ. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης. Τους διαβεβαιώνω ότι η απόπειρά τους θα πέσει στο κενό.
Η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα» ανέφερε μεταξυ αλλων ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας πριν τη συνάντηση του με την Πρέσβειρα του Ισραήλ (12/12-10.30). image

“Τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή που συνέβη σήμερα, λειτουργούν εναντίον της πατρίδας και της δημοκρατίας. Όχι μόνο ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία οφείλουμε να είμαστε σαφείς ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής στους τρομοκράτες” ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μεταξύ άλλων για την ένοπλη επίθεση. image

Ο επανασχεδιασμός των Αστυνομικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ταραξιών, κατά τα πρόσφατα γεγονότων (06/12) στο κέντρο της Αθήνας,  με τους “αναρριχητές της στέγης “- αντιεξουσιαστές που εφορμούσαν βίαιες επιθέσεις με εκρηκτικές μολωτοφ κατά αστυνομικών- προκάλεσε τον επαναπροσδιορισμό των πρακτικών και μέσων που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ.
image

Κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη (26-27/11) του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, στο Ισραήλ, ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν ήταν και η απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών – “drones”, στην ενίσχυση των μέσω που διαθέτει η ΕΛΑΣ στον επαναπροσδιορισμό της επιχειρησιακής δράσης της. Η δημοσιοποίηση του υλικού από τις καμερες υψηλής ανάλυσης της ΕΛΑΣ, με τους ταραξιες του “χώρου ” από ταράτσες να πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις κατά Αστυνομικών, προκάλεσε την “αντίδραση” των “συγκοινωνουντων” ομάδων “ανταρτών πόλης” που επιχειρούν ως “ένοπλες Ταξιαρχίες”. Λόγω της πρόθεσης της ΕΛΑΣ, και των προχωρημένων συζητήσεων του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στην απόκτηση από Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία, του εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στην άμεση “οπτική πρόσβαση” σε σημεία Αστυνομικής διερεύνησης, εξετάζεται να προσδιορίζονται από τους δράστες τα “κίνητρα” της επίθεσης.
Τα μη επανδρωμένα αθόρυβα πτητικά μέσα, φέρουν θερμικές κάμερες με ακτίνα πτήσης έως 300 χιλιόμετρα, αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα την ώρα ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα κατόπτευσης κύκλων ακτίνας  δυο χιλιομέτρων.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Έλληνα Υπουργού στο Ισραήλ (26-27/11), είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Υοram Cohen και τον Διευθυντή Πολιτικο-στρατιωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Άμυνας και Σύμβουλο Αμυντικής Ασφάλειας, Amos Gilad, ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Yitzhak Aharonovitch.
Το διήμερο ταξίδι ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μεταξύ άλλων στην Υπηρεσία Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ SIBAT , που εδρεύει στην πόλη Lod , στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας Lahav 433, καθώς και σε χώρο μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV-Unmanned Aerial Vehicles.
image

Αλλεπάλληλες συσκέψεις υψηλόβαθμων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, στο Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Υπουργού, προκειμένου να γίνει εκτίμηση κινδύνου και να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός μέτρων ασφαλείας.
Οι δράστες όπως έχει αποτυπωθεί υπό έντονη βροχόπτωση κινήθηκαν με δύο δίκυκλα και ένα κλειστού τύπου βαν κι έχουν πυροβολησει έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ (12/12-03.10) από την οδό Μουσών που είναι και η κεντρική είσοδος. Η “πομπή” κινείται από την οδό Λαζάρου Σώχου στη συμβολή της με τον παράδρομο της Λ.Κηφισίας, προς την αντίθετη με την κυκλοφορία κατεύθυνση, αποφεύγοντας τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και πυροβόλησαν κατά της Πρεσβείας.
Στη συνέχεια από την οδό Λαζάρου Σώχου κατευθύνθηκαν προς την οδό Αδριανείου με πορεία τα βόρεια προάστια.
Απο το το σημείο της επίθεσης, οι ιχνιλατες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ,  έχουν περισυλλέξει 54 κάλυκες των 7.62 mm (kalashnikov).
Από τις καμερες στο βιντεοληπτικό υλικό που έχει καταγραφεί απεικονίζονται δύο δίκυκλα ενώ διακρίνονται τέσσερα άτομα αναβάτες,  να κινούνται από την αντίθετη κατεύθυνση, και βάλλουν κατά της Πρεσβείας.
Σύμφωνα με το σκοπό της Ισραηλινής Πρεσβείας, άκουσε τους πυροβολισμούς, το σημείο ωστόσο που βρίσκεται η σκοπιά δεν έχει οπτικό πεδίο από την πλευρά που κινήθηκαν οι δράστες και πυροβόλησαν κατά της Πρεσβείας.
Οι κινήσεις των δραστών,  παραπέμπουν στην καταδρομική εφορμηση στην οικια του Γερμανού Πρεσβη -το Δεκέμβριο του 2013- στο Χαλάνδρι. Ενώ από τη βαλλιστική εξέταση στην επιθεση στην Πρεσβεία του Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια kalashnikov. Οι δράστες είχαν πυροβολησει περισσότερες από 60 φορές με δύο kalashnikov, κατά της Γερμανικής Πρεσβευτικης οικίας, ενώ την ευθύνη είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»- είχε αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Λ.Συγγρού-, με το Αντιτρομοκρατικο επιτελείο να προσδιορίζει στην ένοπλη επίθεση τον κατάδικο τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη και την ομάδα του.
Οι αστυνομικοί αναμένουν την ανάληψη ευθύνης που θα αιτιολογεί την επιλογή ως στόχου την Πρεσβεία του Ισραήλ, και κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Ωστόσο
δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην προκήρυξη να γίνεται αναφορά στο θάνατο του παλαιστίνιου υπουργού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μετά από έντονο διαπληκτισμό με ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport