Πρόταση για την προσωρινή κηδεμονία ανηλίκων σε σύλληψη των γονέων τους, να επιλαμβάνεται η ΕΛ.ΑΣ με αυτεπάγγελτη ανάθεση

Για αυτεπάγγελτη ανάθεσή τους σε επίτροπο ανήλικων τέκνων σε περίπτωση σύλληψης γονέα ή κηδεμόνα αναφέρθηκε η Υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνέντευξή της

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά για «περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα που ζουν χωρίς γονείς είτε γιατί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης» την μέριμνα θα έχει η ΕΛΑΣ, ώστε να ανατεθεί η προσωρινή κηδεμονία των ανηλίκων, και σημείωσε ότι για αυτή την πρωτοβουλία είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε συνεννοηθεί αρχικά με την ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. και να μην είναι στην κρίση του κάθε αστυνομικού, να υπάρχει η θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και μετά για κάθε εκτέλεση ποινής. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα» επεσήμανε η Υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Από τη μεριά της η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, μεταξύ άλλων σε δήλωσή της , κατηγόρησε την Κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ ότι «Η προστασία των παιδιών παραμένει ως απόλυτο δικαίωμα στον γονέα, μέχρι αυτό να του αφαιρεθεί και για πολύ σοβαρούς λόγους από αρμόδιο δικαστήριο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο οι Εισαγγελείς έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα να παρέμβουν, διότι αυτοί και μόνον μπορούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα όλων των πλευρών. Μετά την φύλαξη των πανεπιστημίων και την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η αστυνομία αναλαμβάνει πλέον και την παιδική προστασία. Δεν πρόκειται για επιτελικό αλλά για αυταρχικό, αστυνομικό κράτος».