Πρόταση Εισαγγελέως Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: Ένοχος από δόλο ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Π.Φύσσα

Στην τελική φάση η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του Πάυλου Φύσσα και της Χρυσής Αυγής, με την αγόρευση επί της πρότασης της Εισαγγελέως Έδρας,  ανά υπόθεση

Έξι χρόνια από τη δολοφονία του 34άχρονου Παύλου Φύσσα. Μετά από ακροαματική διαδικασία πριν τη συμπλήρωση πέντε ετών-  4χρόνια 8μήνες – η Εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντία Οικονόμου, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης (18/12) την αγόρευσή της επί της προτάσεως ενοχής (ή όχι) των 68 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων μέλη και τέως Βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στην αγόρευσή της η Εισαγγελική Λειτουργός, ζήτησε την ενοχή Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από δόλο αλλά και την απόρριψη ως αβάσιμου, του ισχυρισμού που προέβαλλε ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον οποίο βρίσκονταν σε άμυνα, καθώς όπως σημείωσε η Ανώτατη Δικαστικός, κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ακροαματική διαδικασία.

«Οι ισχυρισμοί του ότι προκλήθηκε από το Φύσσα και ότι φοβήθηκε γιατί τράβηξε μαχαίρι δεν ευσταθούν» σημείωσε η Εισαγγελέας Έδρας. Ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσματα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενου μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα δυο φορές στο ύψος της καρδιάς», σημείωσε η Εισαγγελική Λειτουργός, ενώ ζήτησε παράλληλα να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος για μεταβολής της κατηγορίας του.

Σύμφωνα με την αγόρευση της Εισαγγελέως κατά την ακροαματική διαδικασία, προέκυψε ότι «μέσα από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς, ήταν μόνος στο όχημα, δεν ήταν συνοδηγός του ο Ιωάννης Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα» και σημείωσε ότι, «Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του», όπως τόνισε, πρόκειται για έγκλημα «χωρίς συνδρομή και χωρίς σχέδιο».

Υπό τα δεδομένα αυτά η Εισαγγελέας ζητήσει να κηρυχτεί ένοχος ο Γ. Ρουπακιάς, όπως ακριβώς κατηγορείται, για ανθρωποκτονία με δόλο. Παράλληλα η Εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πρότεινε την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και του Ιωάννη Καζαντόγλου, από τα-κατά περίπτωση- αδικήματα της άμεσης συνέργειας  και της απλής συνέργειας στη δολοφονία του 34άχρονου.  Στο σκεπτικό της πρότασης της Ανώτατης Δικαστικής Λειτουργού, αναφέρεται ότι, αν και ήταν παρόντες με το SMS που έλαβαν από το Γιώργο Πατέλη, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι ενθάρρυναν το Γ.Ρουπακιά για τη δολοφονία, «καθώς ήταν ελάχιστος ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Φύσσα. Δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Εάν υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία, θα έπαιρνε και ο Ρουπακιάς SMS» και τόνισε ότι «οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο, ήταν συμπτωματική στο σημείο της δολοφονίας» (..) «Αν υπήρχε σχέδιο ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνα».

«Αν, πράγματι, ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί τη διέπραξαν σε κεντρικό σημείο, και όχι κάποια άλλο βράδυ, σε απόμερο σημείο, ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό;» επεσήμανε η Εισαγγελέας, καθώς επίσης δε θα έπαιρνε το αυτοκίνητο της αδελφής του, ενώ θα απέκρυπτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, και κατέληξε κατά την αγόρευσή της, στο συμπέρασμα, ότι κατά την ακροαματική διαδικασία, δεν προέκυψε ότι η δολοφονία έγινε με εντολή του ΓΓ Νίκου Μιχαλολιάκου ή του τότε Βουλευτή του κόμματος- σήμερα Ευρωβουλευτή- Γιάννη Λαγού. «Ποιο θα ήταν το όφελος από μια τέτοια ενέργεια;» διερωτήθηκε η Εισαγγελέας.

Με την ολοκλήρωση της πρότασης της Εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα και φίλοι του, αποχώρησαν από την αίθουσα εμφανώς δυσαρεστημένοι.